Antena 3 CNN Actualitate Conflictele din interiorul partidelor izbucnesc intens la început de an. Ce se petrece pe scena politică românească

Conflictele din interiorul partidelor izbucnesc intens la început de an. Ce se petrece pe scena politică românească

2 minute de citit Publicat la 12:08 06 Ian 2020 Modificat la 12:08 06 Ian 2020
Conflictele din interiorul partidelor izbucnesc intens la început de an. Ce se petrece pe scena politică românească
Foto: Marcel Ciolacu.Facebook

Perioada sărbătorilor de iarnă nu a făcut decât să amâne luptele politice din interiorul fiecărui partid, lupte care vor izbucni acum mai intens. Şi în interiorul fiecărui partid e câte o furtună. sau uragan, după caz, aşa cum e în USR. În PSD, taberele se pregătesc pentru congresul extraordinar din februarie, aşa că în perioda rămasă fiecare va încerca să câştige cât mai mult teren pentru confruntarea de la congres. Tabăra Ciolacu vrea să îşi consolideze puterea astfel încât să rămâna la conducerea partidului şi după congres. Şi tabăra din jurul Vioricăi Dăncilă nu se dă bătută şi îşi doreşte să rămână aproape de putere. Este vorba de Fifor, Teodorovici, Victor Negrescu , Suciu, care încearcă să recâştige teren. La fel şi Olguţa Vasilescu , are proprii susţinători şi râvneşte chiar la conducerea partidului. Şi în jurul primarului general Gabriela Firea există o tabără şi chiar dacă ea spune că nu urmăreşte preşedinţia partidului, asta vrea. Doar că îşi doreşte să câştige primăria Capitalei pentru a avea o poziţie mai solidă. Până atunci, încearcă să se păstreze cât mai aproape de centrul puterii în partid.

În PNL sunt taberele din jurul lui Orban, cea a foştilor PDL-işti, apropiaţi şi de preşedintele Klaus Iohannis cărora li s-au alăturat şi cei din jurul lui Rareş Bogdan. Abele vor favoruri de la guvern dar şi locuri pe liste în vederea alegerilor locale şi parlamentare.

În USR e scandal cât casa între cei care îl susţin pe Dan Barna şi cei care vor declanşarea unui congres extraordinar în februarie în care să se pună în discuţie funcţia de preşedinte. În acelaşi timp, ca să contracareze această acţiune, Barna şi cei din jurul lui au declanşat un referendum intern privind poziţionarea politică a partidului, ce strategie ar trebui să abiă. Prin asta încearcă să elimine sau să reducă la tăcere diversele tabere "progresiste", "extremiste", "intransigente" din partid. În plus, mai există şi conflictul cu colegii din alianţă, cei de la PLUS. Partidul lui Cioloş vrea cât mai multă influenţă în alianţă şi chiar să preia URS-ul.

Şi partidul lui Tăriceanu are propriile conflicte. După ce a intrat într-un con de umbră după pierderea europarlamentarelor şi ieşire de la guvernare, sunt voci care spun că partidul ar trebui să fuzioneze cu PNL, practic, să revină de unde au plecat, în timp ce cei din jurul lui Tăriceanu vor ca partidul să rămână pe propriile picioare şi, cel mult să vizeze o alianţă. Pe fondul acestor dispute interne vine şi scandalul legat de accidentul ui Chiţoiu, nr. 2 în partid , cel care ţinea partidul în frâu.

Probleme sunt şi în cea mai rămas din partidul lui Ponta, Pro România. Ponta trebuie să găsescă soluţii să oprească exodul şi să mai rupă din PSD pentru a-şi menţine partidul în atenţia electoratului.

×
Etichete: Klaus Iohannis
x close