Subminarea economiei naționale a fost eliminată, însă, din noul Cod Penal.
Solicitarea este argumentată de către reprezentanții companiei CFR, contactați de Profit.ro, prin faptul că au existat cazuri în care salariați și-au recuperat banii câștigați în instanță, dar au cerut a doua oară executarea silită a societății pentru sume calculate în baza deciziei ICCJ, privind plata și a dobânzilor la sumele câștigate în instanță, dar primite eșalonat, deși această decizie este aplicabilă, potrivit companiei, doar funcționarilor publici.
Avertismentul către salariați a fost transmis, printr-o dispoziție emisă de directorul Companiei Naționale CFR - Sucursala Regională Căi Ferate București, către toate stațiile, unitățile și subunitățile de pe raza Sucursalei Regionale Căi Ferate București.
"Salariații care deja au recuperat sumele aferente hotărârilor judecătorești prin executarea silită a societății și care vor continua să ceară (sau deja au cerut) executarea silită și pentru sumele rezultate din aplicarea Deciziei 2/2104 (2014-n.r.) pronunțată de ICCJ în R.I.L. se fac vinovați de subminarea activității C.N. C.F. CFR S.A. și implicit a economiei naționale. Începând cu data imediată, șefii tuturor subunităților au obligația de a prelucra salariații din subordine cu privire la riscurile la care se expun prin executarea silită a societății pentru sumele rezultate din aplicarea Deciziei 2/2014 pronunțată de ICCJ în R.I.L., suplimentar sumelor deja recuperate prin executarea silită a hotărârilor judecătorești", este scris în document.
Salariații mai sunt avertizați că, dacă nu se vor conforma acestei dispoziții, vor răspunde material, disciplinar și penal.
Dispoziția, emisă pe 7 octombrie, intră în vigoare la data emiterii și produce efecte până la data revocării exprese a acesteia.
Documentul relevă că a fost emis de către directorul Companiei Naționale CFR - Sucursala Regională Căi Ferate București, dar prezintă, la finalul textului, numele șefului Diviziei Trafic, Cristian Ungurean.
Contactat de Profit.ro, acesta a afirmat că numele său a apărut pe document din greșeală, deoarece actul era semnat de către directorul sucursalei, iar el doar a cerut verbal ca hârtia să fie transmită, ca telegramă, către unități.
"M-au semnat greșit în document, eu am spus doar să fie distribuit textul prin telegramă. Nu sunt semnatar, m-am și luat de ei", a spus Ungurean, care nu a dorit să comenteze, pe fond, motivul emiterii unei astfel de dispoziții, spunând că nu cunoaște detalii financiare.