Antena 3 CNN Actualitate Condiţii ca să fii acceptat în Armata Română | Experiment Antena 3 CNN

Condiţii ca să fii acceptat în Armata Română | Experiment Antena 3 CNN

Aproape 13.000 de militari a pierdut Armata Română în aproape doi ani de zile. Soldaţi cu experienţă, spun reprezentanţii Ministerului Apărării. Au fost înlocuiţi în mare parte, dar de voluntari care cu greu pot fi trimişi în luptă.

de Laurențiu Rădulescu    |    16 Mai 2024   •   15:04

În următoarele luni armata vrea să angajeze alte câteva mii de cadre militare profesioniste. Doar că mulţi dintre noii recruţi abia dacă reuşesc să treacă de probele eliminatorii la sport sau testare psihologică. Cum decurge o astfel de probă vă arătăm chiar acum, într-un reportaj filmat alături de recruţi la o unitate de elită din Bucureşti.

Suntem într-o sală de sport improvizată într-un hangar al unei unităţi militare din Bucureşti. Aici, câteva zeci de recruţi militari profesionişti au de trecut proba sportivă. O probă eliminatorie care trebuie parcursă contracronometru. În urmă cu aproape două luni aproape 40 la sută dintre cei care au vrut să ajungă soldaţi în armata română s-au împiedicat la traseul fizic.

Aşa începe traseul primei probe sportive. Concurenţii aruncă apoi patru mingi de diferite dimensiuni spre o poartă. Urmează un test de anduranţă cu flotări şi orintare în spaţiu. Apoi viitorii militari trebuie să treacă peste câteva bârne şi să se târască pe sub un adăpost improvizat.

În total un minut şi 59 de secunde. Pentru 9 secunde am fi fost descalificaţi. Aproape 20 la sută dintre cei care au vrut să intre în armată au trecut de timpul alocat. Urmează proba de rezistenţă. Doi kilometri cronometraţi în nu mai mult de 10 minute.

"Un procent de 25-30% dintre candidaţi pică la această probă", a declarat Adrian Baschi, şeful Compartimentului Sport al clubului Steaua.

Şi testarea psihologică, considerată probă eliminatorie, a dat de furcă celor care vor să ajungă soldaţi gradaţi profesionişti. Totul durează aproape trei ore.

Dacă ai trecut şi de acest pas urmează un interviu cu psihologul. În ultimii doi-trei ani aproape 13.000 de cadre militare au părăsit sistemul.

"Sunt planificate trei etape de recrutare. Prima etapă s-a încheiat. Au fost scoase aproximativ 5000 de posturi pentru care s-au înscris 6400 de candidaţi, iar dintre aceştia au trecut de probele eliminatorii aproximativ 2600", a precizat Cornel Pavel, purtătorul de cuvânt al MApN.

Până pe 3 iunie se pot înscrie cei care vor să intre în rândul armatei. Sunt scoase la concurs posturi în 32 de judeţe.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close