A venit perioada concediilor, a început sezonul spargerilor. Aşa că atenţie mare când plecaţi de acasă. S-ar putea ca la întoarcerea din vacanţă să evaluaţi paguba. Sunt câteva sfaturi care vă pot scăpa însă de probleme.
Perioadele lungi în care nu este nimeni acasă sunt cele mai îndrăgite de infractori. Iar de multe ori, proprietarii îi şi ajută pe hoţi, involuntar.
"În cazul în care locuiţi la parter sau la etajul întâi asiguraţi-vă apartamentele cu grilaj metalic, întrucât în caz contrar puteţi cădea victima hoţilor de locuinţe, iar o fereastră uitată deschisă va atrage atenţia inevitabil", spune scms. Laurenţiu Udrea, ofiţer investigaţii criminale la DGPMB.
Potrivit acestuia, unul dintre cele mai frecvente moduri de operare folosit de hoţii de locuinţe este escaladarea pereţilor imobilului cu ajutorul elementelor ornamentale şi de structură ale acestora.
"Calitatea materialelor din care sunt confecţionate uşa de acces şi sistemele de închidere se va reflecta în gradul de siguranţă pe care vi-l doriţi. O calitate superioară a acestora va pune hoţii în dificultate", precizează Laurenţiu Udrea.
În plus, un grad mai mare de securitate îl conferă montarea unor sisteme de alarmă şi supraveghere video, de preferat montate la o firmă de pază.
"Nici pe reţelele de socializare să nu vă lăudaţi înainte de a pleca în concediu, întrucât poate suna ca o invitaţie pentru hoţi de a lucra în linişte în locuinţele dumneavoastră", ne mai sfătuieşte Laurenţiu Udrea, din cadrul DGPMB.
Şi mai presus de toate, să nu credeţi că dacă vă ascundeţi bunurile de valoare prin casă, hoţii nu le vor găsi. Ei cunosc absolut toate locurile unde aţi putea ascunde ceva. Mai ales dacă au timp.
Anul trecut, în toată ţara au avut loc aproape 30.000 de spargeri de apartamente, dintre care 7.000 doar în sezonul estival.