Fără buget pe 2021 votat în Parlament, cu cheltuieli şi datorii uriaşe şi un deficit prognozat de 7% din PIB, Guvernul Cîţu caută soluţii pentru a acoperi gaura bugetară. Astfel, se taie în carne vie acolo unde companiile nu aduc profit. Asta înseamnă că mii de români angajaţi la stat îşi vor pierde locurile de muncă în acest an. Antena 3 a intrat în posesia unui document intern trimis de minstrul Transporturilor Cătălin Drulă către toate companiile din subordine prin care se cer măsuri "concrete de restructurare" şi "maximizarea profiturilor".
"Având în vedere memorandumul eloborat de Ministerul Finanţelor cu tema: Măsurile de reducere a pierderilor şi/sau a plăţilor restante înregistrate la data de 31.12.2020 de către operatorii economici care desfăşoară activitatea sub autoritatea/coordonarea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, vă rugăm ca până pe data de 22 ianuarie să transmiteţi la Direcţia Economică şi Ajutor de Stat, letric şi electronic, următoarele informaţii:
- Situaţia economico-financiară preliminară la data de 31.12.2020 a următorilor indicatori economico-financiari:
- Venituri totale
- Venituri din subvenţii şi transferuri
- Cheltuieli totale
- Cheltuieli de natură salarială
- Rezultatul brut
- Număr de salariaţi la finele anului
- Plăţi restante
- Cheltuieli pentru investiţii
- Pierderi contabile din anii precedenţi
Ce companii vor face restructurări - CFR, TAROM şi companiile portuare
- - Măsuri concrete, cuantificabile de reducere a pierderilor totale, a plăţilor restante, precum şi termene de realizare a acestora
- - Cauzele care au determinat înregistrarea de pierderi de către operatorul economic
- - Măsuri concrete de restructurare şi reorganizare în vederea redresării activităţii, aprobate de către organele de conducere
- - Măsuri concrete şi cuantificabile de reducere a pierderilor contabile aferente exerciţiului financiar al anului 2020, maximizarea profiturilor, precum şi măsuri de acoperire a pierderilor contabile din anii precedenţi" - se arată în circulara semnată de Cătălin Drulă şi care a ajuns la directorii companiilor din subordine.
Practic, acestora li se cere, printre altele, să întocmească liste cu angajaţii care vor fi disponibilzaţi, pentru reducerea cheltuielilor. Vor fi afectaţi angajaţii de la CFR, METROREX, CNAIR, RAR, angajaţii aeroporturilor din Constanţa, Timişoara sau Bucureşti, angajaţii Regiilor Autonome Administraţia Fluvială a Dunării de Jos şi Administraţia Canalului Navigabil Bega, angajaţii din porturi, Radionav, TAROM şi ROMATSA. Documentul a fost trimis companiilor respective luni 19 ianuarie.