Acestea este comunicarul oficial al AMR:
“Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), asociaţie profesională, naţională, apolitică, de utilitate publică, în numele magistraţilor pe care îi reprezintă, solicită să se ia act de delimitarea fermă de orice act, acţiune, demers, în orice modalitate, din partea oricărei persoane sau instituţii din lăuntrul sistemului judiciar ori din afara lui, prin care se aduce atingere unui drept sacru reglementat constituţional (art. 30) privind libertatea de exprimare şi interzicerea oricărui fel de cenzură.
AMR consideră că edificarea statului de drept presupune consolidarea tuturor coordonatelor care îl definesc, ca atare şi garantarea principiilor democratice consfinţiite prin legea fundamentală şi normele internaţionale recunoscute de România.
Justiţia este chemată să rezolve conflictele existente în societate şi în niciun caz să le genereze, iar comportamentul generat de interese personale şi afişat public de unii reprezentanţi de la vârful sistemului judiciar poate conduce la concluzia eronată că acesta aparţine justiţiei în ansamblul ei.
Asociaţia Magistraţilor din România este categoric împotriva oricărei tendinţe, din partea oricui, de îngrădire a libertăţii de exprimare, principiu de bază al democraţiei, având încredere că aceasta va fi exercitată cu bună credinţă şi responsabilitate asumată.
Independenţa justiţiei este un principiu constituţional care garantează actul de dreptate în beneficiul cetăţeanului şi nu o marotă care să fie invocată oricând, de oricine şi în orice circumstanţe, cu atât mai mult de aleşii din justiţie (!?) selectiv şi discreţionar ori din interese particulare.
Rolul mass media de a strânge şi transmite informaţii către public, despre orice domeniu, nu poate fi supus cenzurii, iar acreditarea ideii că justiţia poate rămâne în afara interesului manifestat cu profesionalism de presă, sub toate formele ei, ar putea conduce la concluzia că se ascunde criticilor sociale sub pretextul afectării independenţei ei.
AMR înţelege şi respectă menirea presei într-o societate democratică, apreciază rolul său în serviciul publicului, și consideră că remedierea posibilelor erori, a unor eventuale încălcări de norme deontologice, nu poate fi sursă de cenzură și invocată ca temei pentru hărţuirea omului de presă oricare ar fi acesta.
Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România
Judecător, conf. univ. dr. Dan Spânu”