Academicianul Constantin Popa, acuzat de plagiat, este apărat tacit de instituţii importante ale statului.
Ministerul Sănătăţii, Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" şi Academia Română au ignorat în mod repetat dovezile publicate de mass-media cu privire la furtul intelectual al academicianului şi nu au luat nicio măsură împotriva sa, scrie Ghimpele.
Mai mult, Ministerul Sănătăţii l-a numit pe medicul acuzat de plagiat şef al Comisiei care va stabili pachetul de bază de servicii medicale.
Universitatea de Medicină "Carol Davila" a primit, la sfârşitul anului trecut, o solicitare din partea unui ONG în care se cerea un punct de vedere oficial referitor la refuzul UMF de a-l pensiona pe profesorul Constantin Popa, în vârstă de 75 de ani. În aceeaşi cerere, ONG-ul atrăgea atenţia asupra acuzaţiilor de plagiat aduse academicianului.
"Lucrarea <Neurologie - tratat>, publicată de dr. Constantin Popa reprezintă un plagiat după lucrarea semnată de T. R. Harrison - <Principles of Internal Medicine>, ediţia cu numărul 12, publicată în 1991(...) Capitole sau subcapitole întregi, traduse şi incluse în lucrarea <Neurologie - tratat> au fost atribuite medicului român", se specifică în cererea Societăţii Civile pentru Reforma în Sănătate.
Conducerea UMF nu a dat niciun răspuns solicitării ONG-ului.
O altă instituţie importantă care a ignorat în mod repetat acuzaţiile de plagiat aduse academicianului este chiar Academia Română. Instituţia nu a luat act de furtul intelectual, în ciuda numeroaselor dovezi publicate în presă cu privire la plagiatul lui Constantin Popa.
Nici Ministerul Sănătăţii nu a avut o poziţie fermă în acest caz. Răspunsul oficial a evitat un răspuns la obiect.
"Constantin Popa este un neurolog de renume, membru titular al Academiei Române, specialist care semnează 25 de premiere medicale în domeniu", au răspuns oficialii din Sănătate.