Un nou proiect al Ministerului Sănătăţii prevede ca expertiza necesară in caz de malpraxis, să nu mai fie plătită de cei care reclamă un astfel de caz. Costul acesteia va fi suportat de societatea de asigurări la care medicul plăteşte obligatoriu poliţa de asigurare. De asemenea, conform aceloraşi prevederi, judecarea culpelor medicale s-ar putea face prin concilierea părţilor şi nu la tribunal.
Proiectul legislativ supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Sănătăţii aduce mai multe completări la actuala Lege a Malpraxisului. În primul rând, judecarea culpelor medicale s-ar putea face prin concilierea părţilor, şi nu la tribunal. O comisie de malpraxis va încerca să soluţioneze pe cale amiabilă conflictele dintre pacienţi şi personalul medical, furnizorul de produse şi servicii medicale sau farmaceutice.
La dezbaterile comisiei de malpraxis va putea participa şi un reprezentant al societăţii de asigurări, la care medicul plăteşte obligatoriu poliţa de asigurare. În plus, experţii care vor trebui să întocmească un raport asupra unui eventual caz de malpraxis vor fi desemnaţi prin tragere la sorţi dintr-o listă naţională a experţilor medicali şi nu din una judeţeană, aşa cum este în prezent.
Proiectul aduce elemente de noutate şi pentru furnizorii de servicii medicale şi farmaceutice. Aceştia vor fi obligaţi să comunice orice informaţie solicitată de către persoana care se consideră victima unei culpe mediale, în cel mult 15 zile de la data depunerii cererii. În caz de deces, ca urmare a unui act de malpraxis, informaţiile vor fi comunicate rudelor pacientului. Limitele maxime ale despăgubirilor vor fi stabilite de Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Antena 3