Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre facultăţile particulare, unde nici măcar jumătate dintre locuri nu au fost ocupate.
La Universitatea Bucucureşti, spre exemplu, au aplicat peste 20.000 de absolvenţi, adică un sfert dintre cei 80.000 de tineri din toată ţara care au luat bac-ul. Competiţia a fost acerbă.
La Facultatea de Litere, fiecare sutime a contat. Zece candidaţi s-au bătut pe un loc. La secţia unde se învaţă limba coreană, 77 de tineri s-au întrecut pentru un loc. Dar nimic ciudat, spun profesorii, având în vedere că toţi studenţii le spun că o limbă exotică îţi poate aduce un job extrem de bine plătit şi o viaţă într-o ţară de vis.
La ASE, peste 9.000 de absolvenţi s-au luptat în medii pentru a prinde un loc, măcar la taxă. La Facultatea de Cibernetică, ultima medie de admitere a fost 9,50, în timp ce la Relaţii Economice s-a intrat cu 9,36. La Finanţe-Bănci, ultimul admis a luat 9,13.
Bătălia dură de la Universităţile de stat n-a avut echivalent la privat. La facultăţile particulare nici măcar jumătate dintre locuri nu s-au ocupat.
De teamă că vor române fără candidaţi, universităţile particulare se gândesc să-şi modifice taxele. Multe şi-au prelungit deja perioada de înscrieri.