Premierul Emil Boc a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a discuta problemele care ar putea să apară în urma pătrunderii norilor de cenuşă rezultaţi în urma erupţiei vulcanice din Islanda pe teritoriul ţării noastre.
Premierul a declarat că momentan nu există riscul ca cenuşa să se depună la sol, cel puţin în acest moment. Comitetul pentru Situaţii de urgenţă va monitoriza evoluţia fenomenului şi va face recomandările necesare.
Boc a solicitat tuturor aeroporturilor din România să actualizeze pe site-urile de internet lista curselor anulate sau care urmează să fie anulate.
Şi Ion Sandu, directorul ANM a declarat că, în prezent nu există riscul apariţiei unor formaţiuni noroase care să "spele" norul de cenuşă vulcanică, astfel ca aceasta să ajungă la sol, prin intermediul picăturilor de ploaie.
În prezent 66 de curse aeriene au fost anulate de pe aeroporturile din Capitală. Norul de cenuşă va intra pe teritoriul României, mai exact, în spaţiul său aerian, începând de sâmbătă dimineaţa.
Traficul aerian a fost dat peste cap în întreaga Europă, iar cel mai afectat stat pare să fie Marea Britanie. Pentru prima dată de la atentatul din 11 septembrie 2001, serviciul aerian britanic a fost blocat total.
La nivel mondial, peste 6.000 de curse au fost anulate, iar şapte ţări europene au suspendat în totalitate cursele aeriene. Marea Britanie a fost prima ţară care şi-a închis spaţiul aerian până vineri. Aeroportul Heathrow, pe unde trec zilnic 180.000 pasageri, şi-a încetat total activitatea. Printre statele europene care au anulat total zborurile se mai numără Irlanda, Danemarca, Norvegia, Suedia, Finlanda, Belgia, Lituania şi Olanda.
Antena3.ro