Consiliul Europei şi-a exprimat miercuri îngrijorarea faţă de un raport al Comitetului Anti-Tortură cu privire la România. În 2006, experţii Comitetului au descoperit că la spitalul psihiatric din Oradea se testau medicamente noi asupra unor pacienţi şi cazuri sociale cărora li se spusese doar că era vorba de medicamente occidentale, mult mai bune decât cele româneşti.
Într-un pavilion al acestui spital, trei bolnavi psihici şi doi bărbaţi care nu erau bolnavi, dar care sufereau de un grad mediu de retard mintal, descrişi drept "cazuri sociale cronice", au semnat un document de consimţire a acestei experienţe. Directorul spitalului nu avea nici o informaţie în legătură cu protocolul în curs şi nu ştia nici dacă a primit acordul - obligatoriu - al unui comitet de etică.
Aceşti cobai terapeutici făceau parte dintr-un grup de 11 persoane (şapte bărbaţi şi patru femei), internate "voluntar" în acest spital sub forma unor "cazuri sociale" şi fără să figureze pe listele pacienţilor. Aceştia efectuau munci uşoare şi mulţi dintre ei nu puteau părăsi singuri spitalul, potrivit CPT, care s-a declarat îngrijorat de statutul juridic al acestor pacienţi - rezidenţi.
Raportul, publicat cu acordul României, semnalează de asemenea că închisorile din România sunt supra-aglomerate, iar numeroşi deţinuţi se plâng că au fost maltrataţi de poliţişti. În timpul unor interogatorii efectuate de poliţişti din Bucureşti şi Bacău, deţinuţii ar fi fost loviţi cu pumnii, cu bastonul, bâte de baseball sau patul pistolului. O altă deţinută, minoră, a povestit că a fost pipăită.
În unele celule din închisorile din Bacău, condiţiile de detenţie "ar putea fi calificate pur şi simplu ca fiind inumane şi degradante", potrivit raportului. CPT a aflat că, deseori, cetăţenii străini sunt plasaţi în izolator sau legaţi cu cătuşe de o bară de metal fixată pe perete (la o înălţime de circa 50 de centimetri), în celula de izolare.
Antena3.ro