Antena 3 CNN Actualitate Comisia prezidenţială: Sistemul de învăţământ pune în pericol prosperitatea ţării

Comisia prezidenţială: Sistemul de învăţământ pune în pericol prosperitatea ţării

1 minut de citit Publicat la 18:08 06 Iul 2007 Modificat la 18:08 06 Iul 2007
Comisia prezidenţială: Sistemul de învăţământ pune în pericol prosperitatea ţării
Comisia prezidenţială pentru analiza şi elaborarea politicilor din domeniile educaţiei şi cercetării, condusă de fostul ministru al Învăţământului - Mircea Miclea, a dat astăzi publicităţii raportul în care prezintă, pe un ton destul de critic, principalele probleme cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, dar propune şi soluţii. Raportul, de 30 de pagini, propune o schimbare profundă a sistemului de educaţie şi realizarea unui memorandum în acest domeniu, între toate forţele politice şi civile responsabile. Concluziile raportului vor fi dezbătute public, săptămâna viitoare, la Palatul Cotroceni, iar la dezbatere va participa şi preşedintele Traian Băsescu.

Raportul comisiei prezidenţiale spune, încã de la început, că actualul sistem de învăţământ din România pune în pericol competitivitatea şi prosperitatea ţării pentru cã este ineficient, nerelevant, inechitabil şi de slabă calitate. În document se vorbeşte şi de infrastructura de slabă calitate din sistemul de învăţământ, de faptul că din mii de şcoli lipseşte apa, că doar 36% din şcolile din România sunt conectate la Internet iar, în general, calitatea prestaţiei personalului didactic este slabã.
Acelaşi raport mai susţine şi că în învăţământul superior şi în cercetare câteva insule de excelenţă sunt scufundate în mediocritate iar niciuna din universităţile româneşti nu se află în topul celor 500 de universităţi din lume. ?Acum avem cel mai scurt an şcolar din UE şi cele mai puţine ore de predare?, se mai precizeează în raport.

Membrii comisiei prezidenţiale îşi doresc elaborarea unei legi a educaţiei permanente şi constituirea unui cont bancar personal de educaţie pentru fiecare nou-născut din România. Statul ar urma să deschidă acest cont şi să facă primul depozit de 500 de euro, iar depozitul să fie alimentat anual de părinţii copilului, în limita a alţi 500 de euro anual. Contul ar urma să fie utilizat de titularul lui , după împlinirea vârstei de 16 ani, în scopuri strict educaţionale, precis determinate. Cei 12 membri ai comisiei prezidenţiale cred că o nouă organizare a ciclurilor de învăţământ este necesară, vorbesc despre modernizarea managementului şi conducerii universităţilor, de dinanţarea diferenţiată şi flexibilă şi cred că e necesară şi reorganizarea sistemului de cercetare.

Concluziile din acest raport vor fi dezbătute şi public, săptămâna viitoare, la Palatul Cotroceni, de preşedintele Traian Băsescu.

Antena 3

×
x close