Comisia Europeană va introduce tarife vamale pentru ouăle importate din Ucraina în următoarele două săptămâni, după ce pragul anual convenit anterior pentru aceste importuri a fost atins, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al Executivului comunitar, transmite Reuters, citat de Agerpres.
Comisia Europeană a luat marţi aceeaşi decizie în privinţa importurilor de ovăz din Ucraina.
După invazia rusească din 2022, Ucraina a beneficiat de un mecanism special pentru sporirea comerţului cu UE, cea mai importantă piaţă a sa de export.
UE a stabilit volume maxime de import, după ce fermierii din blocul comunitar au protestat, numind importurile ieftine ucrainene ca reprezentând concurenţă neloială.
Preţul la mierea românească a scăzut la jumătate din cauza importurilor din Ucraina
În acest context, pe fondul importurilor din Ucraina, preţul la mierea polifloră a scăzut la aproape jumătate, atrage atenţia Asociaţia Apicultorilor Profesionişti.
Situaţia este cu atât mai grea cu cât, pe lângă importurile proaste şi ieftine care au ajuns pe piaţă, apicultorii s-au confruntat şi cu seceta şi preţurile mari la input-uri.
O gură de aer poate veni de la ajutorul promis de stat, de 5 euro pentru familia de albine.
Numărul apicultorilor este de trei ori mai mic, arată datele de la registrele primăriilor. În Iași, de la 3.000 de persoane, acum sunt mai puțin de 900, potrivit datelor de la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.
Apicultorii spun că nu îi ajută nici clima, nici statul.
Tot ei susţin că mierea o vând greu, la prețuri chiar mai mici decât erau acum 10 ani. Dacă atunci vindeau mierea polifloră cu 18 lei kilogramul, acum au ajuns să o dea cu 8 lei.