Oul ecologic faţă în faţă cu oul stresat. Primul e dat de o găină hrănită cu grăunţe şi verdeaţă. Al doilea e operă unei găini oropsite. De ceva vreme românii au început să facă diferenţa şi să le caute pe primele chiar dacă sunt mai scumpe.
“Lumea e din ce în ce mai mulţumită de ele şi le caută din ce în ce mai mult la raft. Ouăle ecologice rămân totuşi un produs de nişă, având preţuri ceva mai mari”, a declarat Raluca Pavel, director de vânzări la un supermarket.
Deşi nu sunt inscripţionate, medicii spun că ecologice sunt şi ouăle de la ţărani, din piaţă. 30% dintre ouăle de pe piaţa românească au cifra 3 pe ele.
“Din păcate, ouăle care provin de la găini care sunt crescute în baterii sunt vândute în continuare în toate supermarket-urile. Cel mai recent raport al Comisiei Europene arată că 31 % din producţia naţională de ouă provine de la astfel de baterii, cu grad mare de uzură, numite BP3”, a declarat Gabriel Păun Preşedintele Organizaţiei pentru protecţia animalelor "Vier Pfoten".
Faptul că avem prea multe ouă de la găini stresate a supărat Uniunea care a cerut ca din 2012 fermele româneşti să renunţe la creşterea găinilor în baterii. În caz contrar, Comisia Europeană ameninţă cu sancţiuni drastice.