Antena 3 CNN Actualitate Comisia Europeană semnalează o nedreptate făcută României în evaluarea pentru admiterea în Schengen

Comisia Europeană semnalează o nedreptate făcută României în evaluarea pentru admiterea în Schengen

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 16:18 05 Dec 2022 Modificat la 16:20 05 Dec 2022
Margaritis Schinas
Sursa foto: hepta

Executivul de la Bruxelles a transmis că se așteaptă ca aceste state să primească, joi, undă verde în Schengen, în pofida faptului că unele țări se opun, semnalează realizatorul TV și analistul militar Radu Tudor pe blogul său.

Margaritis Schinas, vicepreşedintele pentru promovarea modului de viață european (foto), le-a transmis un mesaj celor care "se îndoiesc" de evaluarea Comisiei Europene în ceea ce privește eligibilitatea României și Bulgariei la spațiul de liberă circulație.

"Cred că aceasta este o parte a dezbaterii care trebuie să iasă la lumină acum, că se apropie momentul critic al deciziei. Este un mit și este nedrept să se proiecteze argumentul că (…) extinderea presupune mai puține controale. Este vorba despre mai multe controale și controale mai bune din punct de vedere calitativ", a spus Schinas.

Comisar european: România, Bulgaria și Croația satisfac "pe deplin" condițiile Schengen

Vicepreședintele executivului european a răspuns în acest mod la rezervele formulate de Austria și, anterior, și de Suedia și Olanda.

Schinas indicat că îmbrățișează ”în totalitate” afirmația comisarului european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, care a estimat că cele trei țări candidate îndeplinesc complet cerințele pentru a se alătura spațiului Schengen.

”Atât Bulgaria, cât și România și Croația au fost analizate în detaliu și rezultatul este că îndeplinesc toate criteriile pentru a face parte din Schengen”, a spus Johansson.

Ea a reamintit că, la cererea unor state membre care aveau unele îndoieli cu privire la Bulgaria şi România, a fost trimisă o misiune de experți la nivel înalt pentru a elabora un raport.

”Evaluarea (misiunii – n.r.) este că Bulgaria îndeplinește chiar mai multe (criterii – n.r.) decât o făcea cu prilejul primei evaluări. Atât Bulgaria, cât şi România au crescut nivelul de protecție la frontierele externe”, a dat asigurări comisarul european, exprimându-și speranța într-un vot pozitiv în cursul zilei de joi.

Austria spune "nu" României în Schengen, în pofida concluziilor Comisiei Europene

Comisia Europeană a recomandat acceptarea în Schengen a Croației, României și Bulgariei, dar pentru aceasta este nevoie de unanimitate în rândul miniștrilor de interne ai UE, amintește presa internațională.

România şi Bulgaria au intrat în Uniunea Europeană în 2007, iar aderarea lor la spațiul Schengen a fost abordată până în prezent în tandem.

Potrivit premierului olandez Mark Rutte, țara sa va fi de acord cu aderarea Croației și a României, dar consideră că Bulgaria nu întrunește, deocamdată, condițiile în privința eficientei controalelor la frontiere.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a fost și mai ferm, declarând recent că țara sa "nu își dă acceptul pentru extinderea spațiului Schengen pentru a include România şi Bulgaria".

Din cele 27 de state membre ale UE, Bulgaria, România, Croația, Cipru şi Irlanda nu fac parte actualmente din spațiul Schengen, la care au aderat patru ţări non-UE (Liechtenstein, Islanda, Norvegia și Elveția).

×
x close