Antena 3 CNN Actualitate Comisia de la Veneţia, răspuns transmis CCR: „Apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curţii sunt inadmisibile”

Comisia de la Veneţia, răspuns transmis CCR: „Apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curţii sunt inadmisibile”

1 minut de citit Publicat la 22:21 06 Iul 2018 Modificat la 22:21 06 Iul 2018
o_1chogli8orvb1opfo79n2j028.jpg

Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, arată într-un răspuns transmis CCR, că deşi libertatea de exprimare e fundamentală într-o democraţie, deţinătorii funcţiilor publice trebuie să se abţină de la criticile "nerespectuoase" şi apelurile publice la neaplicarea deciziilor Curţii.

"Aş dori să vă reamintesc că, într-un stat democratic, guvernat de statul de drept, criticarea deciziilor curţii constituţionale este permisă. Libertatea de exprimare este o valoare fundamentală într-un stat democratic, dar deţinătorii funcţiilor publice trebuie să se abţină în criticile lor. Criticile nerespectuoase şi apelurile publice la neexecutarea deciziilor Curţii sunt inadmisibile. Deciziile curţilor constituţionale sunt definitive şi obligatorii şi trebuie să fie implementate. Această poziţie importantă a Curţilor Constituţionale vine, de asemenea, cu o înaltă responsabilitate a Curţilor de a adopta decizii care să fie în conformitate cu Constituţia şi cu principiile sale", se arată în scrisoarea transmisă, pe 3 iulie, de Gianni Buquicchio preşedintelului Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, publicată pe site-ul instituţiei române.

Curtea Constituţională a României a publicat, vineri pe propriul site scrisorilor adresate Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia - n.r.), din 5 iunie şi 20 iunie a.c., cât şi răspunsul primit, pe 3 iulie, de la Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia.

Oficialul european reaminteşte judecătorilor Curţii Constituţionale că o opinie preliminară a Comisiei este pregătită pentru luna iulie, iar aceasta va face referire şi la deciziile luate de CCR.

"La cea de-a 115-a sesiune plenară (n.n. 22-23 iunie 2018), Comisia de la Veneţia a discutat despre reforma judiciară din România. În considerarea urgenţei acestei chestiuni, Comisia a acordat un mandat raportorilor şi Biroului Comisiei pentru a pregăti o opinie preliminară în luna iulie. Opinia preliminară se va referi cu siguranţă la deciziile adoptate de Curtea Dvs.", completează preşedintele Comisiei de la Veneţia în documentul trimis Curţii Constituţionale.

Scrisoarea Comisiei de la Veneţia vine într-un context în care preşedintele Klaus Iohannis a amânat luarea unei decizii cu privire la revocarea şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi, deşi Curtea Constituţională a motivat hotărârea care impune această măsură încă din 7 iunie.

×
x close