Antena 3 CNN Actualitate Când ajung să ne facă rău medicamentele. Lista pastilelor pe care nu trebuie să le combinaţi. Medic: "Ne bagă în comă!"

Când ajung să ne facă rău medicamentele. Lista pastilelor pe care nu trebuie să le combinaţi. Medic: "Ne bagă în comă!"

Milena Niță
3 minute de citit Publicat la 12:45 26 Oct 2020 Modificat la 12:45 26 Oct 2020
o_1eli3vup81i5mar6m411csvc9jb.jpg
Sursa foto: Antena 3

"Pastilele ne pot face rău în orice moment atunci când nu le luăm la recomandarea unui medic sau sub supravegherea lui", a atenţionat dr. Radu Țincu, luni, la rubrica Sfat de sănătate cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

Medicul spune că, din cazurile pe care le vede zilnic în spital, există oameni care preferă să ia medicamente preventiv, pentru că ei cred că vor fi mai sănătoşi, dar mai sunt şi persoane care iau pastile după ureche, sperând că astfel pot să evite o vizită la medic.

Dr. Ţincu: Pastilele în exces sau luate după ureche pot să dea toxicitate ori reacţii încrucişate

Ceea ce oamenii nu ştiu este că "pastilele în exces sau luate după ureche pot să dea toxicitate sau reacţii încrucişate între medicamentele pe care le administrăm", mai subliniază medicul, care se referă la "banala" aspirină, paracetamol, somnifere sau suplimente alimentare.

"Sunt anumite medicamente standard pe care lumea le foloseşte crezând că sunt lipsite de orice risc. Bătrâna şi banala aspirină, de exemplu, poate să determine afectare digestivă gastrică la pacienţii care au gastrită sau ulcer.

De asemenea, ea modifică coagularea sângelui. Deci pacienţii care îşi administrează astfel de preparate trebuie să ştie că în timpul unei intervenţii chirurgicale, chiar şi stomatologice, riscul de sângerare creşte foarte mult.

Ce riscuri au banala aspirină sau paracetamolul

Un alt medicament braţ la braţ cu aspirina este paracetamolul. Lumea foloseşte în exces acest analgezic, antipiretic pentru dureri, febră şi a fost folosit în pandemia de coronavirus foarte mult, pentru că a avut o popularitate foarte mare. 

El este hepatotoxic şi dacă îl vom folosi o perioadă lungă de timp sau nu vom respecta dozajul corespunzător, se poate ajunge la hepatită acută toxică", a precizat medicul Radu Ţincu.

Multă lume crede că suplimentele alimentare, care sunt plante sau extracte din plante, sunt substanţe lipsite de efecte secundare. "Este fals. Orice supliment alimentar fiind un extract care conţine bioflavonoide sau alte substanţe naturale are un efect fiziologic în organism şi, atunci, putem să avem surpriza ca ele să interacţioneze cu unele din medicamentele clasice. 

Sfat de sănătate. Când ajung să ne facă rău medicamentele

Sunt foarte cunoscute unele intercaţiuni cum ar fi cele între extractul de grepfrut şi tratamentele pentru cancer", atrage atenţia dr. Ţincu.

Somniferele ne pot băga în comă

La fel, mai sunt medicamentele folosite pentru tratarea insomniei. Sunt foarte mulţi oameni care suferă de această boală şi, în plus, ei vor să adoarmă foarte repede. Atunci, dacă ei văd că prima pastilă pentru somn nu şi-a făcut efectul, o iau şi pe a doua sau combină medicamente între ele.

"Riscul este foarte mare, pentru că dacă vom lua una după alta aceste pastile, riscul este să e instaleze o stare de comă, somnolenţă şi pacientul să necesite spitalizare.

Alte reacţii adverse din asocierea unor astfel de medicamente pot să fie vărsăturile. Mai grav este că, persoana respectivă nemaifiind conştientă se poate îneca cu propria vomă, lucru care va duce la apariţia stopului respirator", mai subliniază medicul.

Un alt element important care trebuie evitat este asocierea medicamentelor sedativ-hipnotice cu alcoolul, pentru că au efect sinergic. Astfel, în momentul în care luăm o pastilă pentru somn, dacă mai consumăm şi alcool, efectul va fi mult exacerbat. Acest lucru poate să ducă la apariţia stării de comă, mai atrage atenţia dr. Radu Ţincu.

Pastilele pentru slăbit te lasă subnutrit

O ultimă categorie de pastile care merită amintită sunt cele pentru slăbit. Unele dintre ele acţionează la nivel digestiv şi se instaurează o stare de saţietate, ca şi cum am mâncat un prânz copios. Numai că, această stare falsă de saţietate duce la deprivarea organismului de nutrienţi şi poate să apară starea de subnutriţie.

Celălalt tip de pastile pentru slăbit acţionează la nivelul creierului, prin tăierea poftei de mâncare la nivel central. Acestea sunt şi mai periculoase, atrage atenţia medicul, pentru că produc anumite dezechilibre în sinteza unor neurotransmiţători.

×
x close