Antena 3 CNN Actualitate Denumirea corectă a Coloanei lui Brâncuși. Mulți români fac această greșeală

Denumirea corectă a Coloanei lui Brâncuși. Mulți români fac această greșeală

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 23:30 13 Dec 2023 Modificat la 23:30 13 Dec 2023
Coloana Infinitului
Denumirea corectă a Coloanei lui Brâncuși. Mulți români fac această greșeală Sursa foto: GettyImages

Sorin Buliga, cercetător al operei și vieții lui Constantin Brâncuși în cadrul Centrului de Documentare și Cercetare din Târgu Jiu care poartă numele marelui sculptor român, spune că niciodată Brâncuși nu și-a denumit opera "Coloana Infinitului".

Marele sculptor și-a denumit lucrarea drept Coloana Infinită sau Coloana fără Sfârșit.

"Există o controversă cu privire la nomenclatura coloanei brâncușiene. Ceea ce știm sigur este că Brâncuși, în 1937, în vară, la cererea Arethiei Tătărăscu, prin intermediul Miliței Petrașcu (n.r. - ucenica lui Brâncuși, care a realizat mausoleul «Ecaterina Teodoroiu»), ca Brâncuși să accepte să facă un monument al eroilor în Târgu Jiu, Constantin Brâncuși sosește la Poiana, unde era cula soților Tătărăscu și în fața comitetului Ligii Femeilor Gorjene conduse de Arethia Tătărăscu prezintă un colaj fotografic, unde erau mai multe coloane din lemn, care dădeau impresia unei coloane continue și a spus în felul următor: «Am hotărât ca monumentul eroilor să fie o Coloana fără Sfârșit. Iat-o!». Acesta este un lucru sigur că și-a numit opera Coloana fără Sfârșit", spune Sorin Buliga, potrivit Adevărul.

"Una este o coloană a infinitului și alta este o coloană infinită"

O altă denumire pe care Brâncuși a folosit-o mai rar este Coloana Infinită, care nu trebuie confundată cu Coloana Infinitului.

"O altă expresie pe care Brâncuși a folosit-o este Coloana Infinită, și nu Coloana Infinitului. Dacă ne referim la semantica acestei expresii, diferența este foarte mare. Una este o coloană a infinitului și alta este o coloană infinită. În cazul de față, Coloana Infinită reprezintă acest șir de romburi care se întinde spre ceva nesfârșit.

Acestea sunt cele două expresii pe care le-a folosit Brâncuși cu privire la lucrarea sa", a precizat Sorin Buliga.

Citeşte şi: Centrul "Constantin Brâncuși" – inaugurarea unui templu pentru sculptorul de geniu

×
x close