"Este o afirmaţie foarte gravă a jurnaliştilor de la The Independent. Vom face propria noastră analiză. Vom cere jurnaliştilor să probeze afirmaţia. Dacă nu vor putea, atunci îi vom acţiona în instanţă", a spus preşedintele CMR.
În opinia lui Astărăstoae, explicaţia potrivit căreia medicii nu ar vrea să lucreze în secţia de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul "Marie Curie" pentru că managerul unităţii sanitare a interzis plăţile informale, după cum susţin jurnaliştii britanici, este una foarte uşor de combătut.
"România are doar 85 de chirugi cardiovasculari, iar pentru copii sunt doar 23 de chirurgi în centrele universitare, care nu au posibilitatea de a lucra în alt loc. Nu avem personal. Locurile pot fi scoase la concurs şi de zece ori, că tot nu se vor găsi medici", a explicat prof. dr. Vasile Astărăstoae.
Întrebat dacă în secţia de chirurgie cardiovasculară de la "Marie Curie" ar putea lucra medici din altă ţară, preşedintele CMR a spus "da, cu condiţia ca aceştia să aibă specializarea adecvată".
"Nici un medic din nici o altă ţară din lume nu ar putea lucra în clinica de chiurgie cardiovasculară din Capitală sau din orice alt spital din România fără să aibă pregătirea necesară unei astfel de secţii. Poate fi un chirurg eminent, însă, dacă nu are specializarea chirugie cardiovasculară infantilă, nu va putea lucra în respectivul domeniu", a spus Astărăstoae.
Declaraţiile preşedintelui CMR vin după ce în ediţia electronică a cotidianului The Independent s-a scris că, la un sfert de secol după ce Occidentul a aflat despre orfelinatele din România lui Nicolae Ceauşescu, copiii sunt din nou victime, de data aceasta ale corupţiei endemice, întrucât "medicii refuză să lucreze fără mită".
O unitate de cardiologie dotată cu echipamente ultramoderne de la Spitalul "Marie Curie" din Bucureşti nu a tratat niciun copil de când a fost deschisă, deoarece personalul care ar trebui să lucreze cu aceste dispozitive aşteaptă să primească mită, se arată în articolul din The Independent.