Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România susţin că sesizarea cazurilor de malpraxis nu ar trebui făcută publică, întrucât sunt probleme personale care pot privi doar persoanele vătămate sau urmaşii acestora. Potrivit modificărilor propuse de Ministerul Sănătăţii, Comisia de malpraxis va putea fi sesizată şi de minister, de instituţiile din subordinea acestuia, precum şi de managerul spitalului în care lucrează medicul acuzat.
În opinia medicilor, modificările la legea malpraxisului nu vor accelera procedurile de rezolvare a cazurilor de acest gen. În plus, conducerea Colegiului i-a semnalat ministrului Sănătăţii că modificările legislative nu îi protejează pe medicii acuzaţi de malpraxis faţă de presiunile exercitate de mass-media - presiuni care, în opinia medicilor, ar putea influenţa şi comisiile de judecată a cazurilor.
Proiectul de act normativ mai prevede şi înfiinţarea unei Comisii speciale de anchetă a cazurilor grave de malpraxis, în cadrul Colegiului Medicilor din România. În cazul în care această comisie ar constata o culpă medicală gravă, sesizarea organelor de cercetare penală va fi obligatorie.
Proiectul propus de Ministerul Sănătăţii se află în dezbatere publică până pe 27 august.