Fostul şef al Poliţiei Române, Pavel Abraham, este de părere că sistemul se confruntă cu grave erori în procesul de recrutare a personalului.
"N se mai respectă regulile pentru încadrarea personalului poliţienesc şi de aceea sunt încadraţi oameni care nu corespund criteriilor de rezistenţă psihică", a declarat Abraham.
O altă problemă semnalată de poliţişti este lipsa asistenţei psihologice.
Psihologii care sunt în toate unităţile acestea trebuie să-şi facă meseria serios, nu să dea teste psihologice de mântuială. Să facă psihanaliză cu toţi, să-i monitorizeze, să vadă cine are probleme, să insiste şi să se facă precum la americani: îţi iau insigna şi pistolul până când îţi rezolvi problema aceasta", este de părere Liviu Chesnoiu, colonel în rezervă.
Şi psihologii ridică aceeaşi problemă.
"Asistenţa psihologică, care este mai mult ca evaluarea, este exact o relaţie permanentă între psiholog şi militari. E o categorie mai expusă ca altele, tocmai datorită presiunilor şi responsabilităţilor crescute în domeniul acesta", precizează Cristina Fulop, psiholog.
La Oradea se desfăşoară acum o anchetă.
"Ancheta noastră care se face la Oradea de Corpul de Control se referă la împrejurările în care poliţistul a folosit arma din dotare şi condiţiile în care a folosit acest armament", a spus Liviu Popa, inspector general Poliţia Română.
Poliţistul care şi-a împuşcat mortal părinţii miercuri seara, după care şi-a tras un glonţ în cap, avea o relaţie cu o femeie măritată, care avea şi un băiat de 12 ani. Părinţii lui erau împotrivă, aşa că certurile erau zilnice.
Ultima ceartă cu părinţii a pus capac. Poliţistul şi-a împuşcat tatăl, apoi mama, după care şi-a tras un glonţ în cap. A încercat să se sinucidă, dar nu a reuşit.
Poliţistul se numeşte Gabriel Venter, are 33 de ani, şi este agent în cadrul Poliţiei Municipiului Oradea, el fiind transferat de la Inspectoratul Poliţiei de Frontieră Bihor.