Antena 3 CNN Actualitate Coldea a acţionat la comandă politică

Coldea a acţionat la comandă politică

Coldea a acţionat la comandă politică
19 Iun 2007   •   11:46

Cazul notelor scrise de adjunctul SRI, Florian Coldea, este la un pas de a isca un război între serviciul de informaţii şi comisia parlamentară de control. Potrivit ziarului ?Gardianul?, există mari diferenţe între raportul intern al SRI şi cel al parlamentarilor, în acest caz. Pe de altă parte, jurnaliştii susţin, citând raportul comsiei SRI, că Florian Coldea ar fi încălcat legea la o posibilă comandă politică. Directorul SRI, George Maior, i-a comunicat, în urmă cu două luni, preşedintelui Comisiei de control al serviciului, Radu Stroe, că, potrivit unei solicitări CNSAS, SRI a transmis toate informaţiile şi documentele necesare pentru stabilirea calităţii de agent sau colaborator al Securităţii a mai multor judecători, printre care şi cei de la Curtea Constituţională.

În mod firesc, în această categorie intrau şi magistraţii Ion Predescu, Nicolae Cochinescu şi Aspazia Cojocaru, care apar şi în notiţele de birou ale numărului doi din SRI, Florian Coldea. În aceste condiţii, susţin jurnaliştii de la ?Gardianul?, gestul lui Coldea, care a dat dispoziţia de reverificare a judecătorilor cu pricina în evidenţele serviciului, nu poate fi interpretat decât ca o reacţie la o comandă politică. Mai mult, din moment ce Florian Coldea ştia încă din luna martie că SRI nu mai are vreun dosar care să-i incrimineze pe judecători, nu mai era abilitat să ceară subalternilor verificări în acest caz. Încă un argument care sprijină ipoteza că Florian Coldea a acţionat în urma unei comenzi politice, spun cei de la ?Gardianul?.

Comisia parlamentară de control i-a audiat pe mai mulţi dintre şefii serviciului în cazul notelor scrise de Florian Coldea. Potrivit jurnaliştilor, atât şeful Secretariatului General al SRI, Marius Sorin Brăteanu, cât şi locţiitorul său pe probleme de arhive ar fi recunoscut că verificările ordonate de Florian Coldea nu au urmat filiera legală.

Directorul SRI, George Maior, a declarat în urmă cu o săptămână, referindu-se la cazul Coldea, că Serviciul nu a desfăşurat activităţi de poliţie politică şi a anunţat că Florian Coldea şi alte persoane cu funcţii de conducere, vor suporta sancţiuni administrative şi disciplinare.

Maior s-a angajat în faţa Comisiei SRI şi a presei că va depune la Parlament un raport intern ce va conţine concluziile anchetei făcute de oamenii săi. Data limită, pe care tot Maior a anunţat-o, a fost depăşită, dar raportul nu a ajuns până în prezent la Comisia parlamentară de control al SRI.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close