Antena 3 CNN Actualitate Colaborarea dintre Traian Băsescu şi Securitate, dovedită cu acte

Colaborarea dintre Traian Băsescu şi Securitate, dovedită cu acte

acte.jpg
03 Iun 2015   •   18:32

Traian Băsescu recunoştea acum 17 ani că a dat informări la Securitate despre propria familie iar, în 2004, la emisiunea lui Marius Tucă, întrebat dacă poate să jure că n-a colaborat cu direcţia a patra a Securităţii, a dat un răspuns din seria: n-am lovit copilul nici în plex cu pumnul, nici în faţă cu pumnul. A zis că poate jura că n-a făcut poliţie politică.

Există însă documente care atestă colaborarea dintre Băsescu şi Securitatea lui Ceauşescu. Andreea Sava ne arată cum a evoluat pas cu pas această relaţie, aşa cum reiese din acte, dar şi de ce nu a primit Băsescu din partea CNSAS un verdict de colaborare ca poliţie politică:


Etapele colaborării lui Traian Băsescu cu Securitatea:

Etapa 1 – elev colaborator

- 1973 - recrutat de Securitate când era student la Institutul de Marina - dosar de colaborator nr. 3990/09.11.1973

Documente:

- adresa MApN 10860 din 16.08.2004, semnată de şeful Direcţiei Siguranţă Militară (general de brigadă dr. Gheorghe Nicolaescu)

- Registrul-Jurnal al reţelei informative a Comandamentului Marinei Militare Constanţa

Etapa 2 – Membru PCR care sprijinea munca Securităţii:

- 9 SEPTEMBRIE 1976 - a primit acordul PCR să sprijine munca de securitate ca ofiţer II la întreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime (IEFM) Constanţa

Documente:

- Registrul cu persoanele din rândul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea să sprijine munca de Securitate (poziţia 19 de la litera B). Ofiţer de legătură locotenent major de Securitate Mihai Avramidis (Avramides)

Etapa 3 – Transferul la Direcţia de Informaţii Externe

- 15 AUGUST 1979 - Dosarul de colaborator al lui Traian Basescu este distrus potrivit Procesului Verbal 58212 întocmit de Securitate

Documente:

- Registrul Jurnal pentru evidenţa reţelei informative din judeţul Constanţa

- Decizia CNSAS din septembrie 2006

- Dosarul se distrugea DOAR prin transferul la UM 0920 (DIE)

Documente:

- Instrucţiuni privind organizarea şi funcţionarea evidenţelor de securitate - aprobate prin Ordinul M.I. nr. 001050 din 25 mai 1977 (art.22, lit. b)

Decizia CNSAS din 13 februarie 2014 arată că Traian Băsescu a dat note la Securitate semnate „TRAIAN" şi că îl informa direct pe şeful Securităţii Port Constanţa, locotenent colonel Petre Şerbu. În acest sens, este citată o "notă olografă înregistrată de ofiţer cu data 6 iulie 1988, atribuită în antet "P.b.s. TRAIAN B."; documentul amintit, prin coroborare, este atribuit reprezentantului NAVROM în Belgia şi Olanda.".

În cadrul notei, Traian Băsescu informează: "În final, dl. R. mi-a oferit “ca sprijin total dezinteresat” suma de 30.000 Bfr pe care i-am refuzat în modul cel mai politicos, precum şi posibilitatea de a apela la firma “G.”, dacă doresc să înlocuiesc mobilierul din locuinţa închiriată, cu un mobilier nou, mai funcţional şi modern. L-am “asigurat” că voi apela la el dacă voi dori să schimb mobilierul. (Vă informez că în mod cert nu voi simţi această nevoie, iar dacă voi schimba locuinţa, ca urmare a necesităţilor de spaţiu şi condiţii de confort minime, o voi face în baza drepturilor legale acordate de D.T.N.)."

Sursa: CNSAS

Traian Băsescu, scăpat pentru că s-a anulat legea:

- notele olografe au ajuns la CNSAS în 2014

- legea CNSAS - declarată neconstituţională în întregime în 2008
 

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close