?Loviturile de imagine au început în Timişoara?, spune Valeriu Pricină, oferind ca exemple atacarea unităţii militare din Calea Lipovei şi incidentele din Calea Girocului. ?În vreme ce deasupra se desfăşura un război radio-electronic, unitatea s-a trezit cu militanţii la poartă şi într-un final s-a ajuns să se tragă. În Calea Girocului au fost nişte tancuri cu toată muniţia pe ele. Oameni simpli au ştiut să bage răngi la roata motrice. Ceva ce în armată doar nişte luptători calificaţi ştiu să facă?, a explicat Pricină. Şi la Televiziunea Română au avut loc o serie de lovituri de imagine la momentul respectiv, cu ?Mesia multiplicat într-un grup de salvare care vorbea despre apă otrăvită, venirea teroriştilor şi despre locurile unde se trage?.
Au fost momente menite să manipuleze populaţia, la fel ca şi momentul Milea sau imaginea oamenilor morţi pe stradă. ?Este neimportant dacă Vasile Milea s-a sinucis sau nu. Important este efectul, care este năucitor pentru un soldat ce rămâne fără comandant şi cu teama că lupta nu mai poate fi câştigată. La fel, în orice mişcare, neapariţia sângelui lasă după aceea loc la vorbe bune. În momentul în care cineva introduce acest element, lucrurile se complică îngrozitor, pentru că discuţiile nu se vor stinge niciodată?, mai spune Pricină.
Şi, într-adevăr, discuţiile nu se sting nici la mai bine de 18 ani de la Revoluţie. Valeriu Pricină, care a condus redacţia emisiunilor militare Pro Patria, are calitatea unui martor al evenimentelor din 1989. El a reiterat declaraţiile făcute în emisiunea LIVE de joi 10 aprilie, spunând că Mihail Gorbaciov, cel care ?a dorit moartea lui Ceauşescu?, a fost cel care a trimis toate ordinele esenţiale pentru comandourile din România. ?Dacă nu s-ar fi reuşit înlăturarea dictatorului prin metode interne, se punea problema unei invazii pentru înlăturarea forţată a lui Ceauşescu. Cel mai mult lui Gorbaciov i-ar fi convenit însă un război civil în România. Şi nu numai lui, ci şi vecinilor noştri. Dacă s-ar fi întâmplat asta, România nu ar mai fi dispus nici de 1% de cât a dispus până acum. S-ar fi produs separări şi acum probabil Bucureştiul se afla într-o Valahie de Est?, a declarat colonelul în rezervă Valeriu Pricină.
Aceste lucruri ?comandate? duc ?într-o zonă în care există suficiente elemente ce indică pregătirea cu multă vreme înainte a acestei schimbări de nivel mondial?. ?Există documente care arată că după ieşirea din scenă a lui Leonid Brejnev, ultimul mare ţar stalinist, în Rusia s-au petrecut nişte schimbări majore. Conducătorii erau diferiţi. Veneau pe filieră KGB şi toţi fuseseră asistaţi de un şef, director al structurilor economice ale KGB. Acest şef a furnizat la vremea respectivă documente grăitoare, analize foarte clare că dacă nu se întâmplă ceva într-un anumit sens situaţia va scăpa de sub control şi lucrurile vor merge într-o direcţie greşită. Atunci este limpede că s-a mers pe ideea de sacrificiu. Au ştiut ce sacrifică. Structurile deştepte au lucrat amănunţit la planificarea acestor lucruri. S-a ştiut exact ce element trebuie arătat românilor ca să reacţioneze într-un anumit fel?, a explicat Pricină, menţionând că toate schimbările importante dinainte şi după Revoluţie au fost, şi sunt în continuare, controlate.
În încheiere, asigurând că nu este vorba de nostalgie, Valeriu Pricină a vorbit şi despre schimbările produse din punct de vedere al traiului în România: ?Dacă generaţiile din care am făcut şi eu parte nu s-ar fi comportat responsabil şi nu ar fi muncit drăceşte când s-a scos România din feudalism, dacă nu s-ar fi creat atâtea valori extraordinare, am curajul să spun că, în momentul ăsta, în România se murea de foame. Am trăit în aceşti 18 ani din vânzarea valorilor create atunci?.
Antena3.ro