Antena 3 CNN Actualitate Cojocul cohănesc din zona Bihorului a devenit modelul uneia dintre cele mai faimoase genţi din lume

Cojocul cohănesc din zona Bihorului a devenit modelul uneia dintre cele mai faimoase genţi din lume

Artistul Mircea Cantor a reimaginat într-o manieră tradițională o geantă de la una din cele mai apreciate case de modă din lume.

Geanta Lady Dior
Cojocul cohănesc din zona Bihorului a devenit modelul uneia dintre cele mai faimoasă genţi lume Sursa foto: Facebook Centrul Internațional de Artă Contemporană - Baia Turcească Iași
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Mai 2024   •   19:00

Inspirat de cojocul bunicii sale, cojocul cohănesc din zona Bihorului, Mircea Cantor, cunoscut pe scena internațională a artei contemporane prin lucrările sale conceptuale care explorează teme precum identitatea, migrația, puterea și spiritualitatea, a a reimaginat într-o manieră tradiţională faimoasa geantă Lady Dior.

Mircea Cantor a răspuns invitaţiei de a veni la Iaşi pentru a participa la Romanian Creative Week, creaţia sa fiind expusă în spaţiul unei clădiri-monument, Baia Turcească, ridicată la finele secolului XIX.

"În fiecare an, Dior realizează o colaborare cu artişti pentru a personaliza această geantă icon Lady Dior şi fiecare îşi lasă amprenta în funcţie de creaţia lui artistică.

Moda îşi are originile în tradiţiile portului popular, iar dacă ştim istoria modei şi călătoria sa de-a lungul timpului, vedem influenţe şi un dialog "in and out" cu tradiţiile.

Pe mine m-a interesat foarte tare relaţia cu artizanatul, am lucrat cu marochinărie, cu broderie şi, dincolo de faptul că m-am inspirat dintr-un cojoc cohănesc din zona de unde se trage bunica mea, din judeţul Bihor, am văzut această relaţie cu mâna umană, cu manualitatea", a declarat Mircea Cantor în cadrul vernisajului expoziţiei "Hommage To Those Who Keep The Flame Alive, Mircea Cantor x DIOR", care a avut loc, joi după-amiaza, la Baia Turcească, notează DCNews.ro. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

De asemenea artistul a subliniat cât de important este ca generaţia tânără să dezvolte relaţia cu frumosul, relaţia cu creativitatea, întrucât trebuie formată o generaţie întreagă de copii care să fie sensibili la ideea de frumos, de tradiţional, de valori ale ţării.

"Adică, îţi vei crea un public care poate aprecia arta contemporană, moda. Şi asta e foarte important. Dacă nu ai oameni educaţi, nu poţi să ai nicio expoziţie unde să poţi să te exprimi.

Cred că trebuie educată o generaţie întreagă, începând de la copiii de la grădiniţă, care să fie sensibili la ideea de frumos, de tradiţional, de ceea ce înseamnă valori ale ţării, ale neamului din care te tragi. Mulţi dintre cei care vin în expoziţie să vadă această geantă Dior vor spune "a, este o geantă Dior!".

Dar nu e doar atât. Pentru asta trebuie să ştii care sunt simbolismele, e nevoie să ştim de unde provine această geantă, care sunt simbolurile întreţăsute în această broderie. Iar toate acestea vin dintr-o educaţie pe care o formezi din fragedă pruncie, de pe băncile şcolii", a spus Mircea Cantor.

Cine este Mircea Cantor

Mircea Cantor este un artist contemporan român, cunoscut pentru lucrările sale multidisciplinare care includ video, fotografie, sculptură, desen și instalații. Născut pe 19 ianuarie 1977 la Oradea, Cantor trăiește și lucrează în prezent între Paris și Cluj-Napoca.

Mircea Cantor a devenit cunoscut pe scena internațională a artei contemporane prin lucrările sale conceptuale care explorează teme precum identitatea, migrația, puterea și spiritualitatea. Printre cele mai notabile lucrări ale sale se numără:

  • "Deeparture" (2005): O instalație video care arată un cerb și un lup într-o galerie de artă goală, explorând ideile de tensiune și coexistență.
  • "Tracking Happiness" (2009): Un video în care mai multe femei mătura o plajă de nisip, creând o urme temporare care dispar imediat.
  • "Sic Transit Gloria Mundi" (2012): O lucrare video în care se vede cum un bec electric este trecut prin mâinile unor oameni diferiți, sugerând tranziția puterii și vulnerabilitatea.

Mircea Cantor a câștigat mai multe premii prestigioase, inclusiv Premiul Marcel Duchamp în 2011, unul dintre cele mai importante premii pentru artiști contemporani din Franța. De asemenea, lucrările sale au fost expuse în numeroase muzee și galerii de renume din întreaga lume, inclusiv la Centre Pompidou din Paris, MoMA din New York și Tate Modern din Londra.

Lucrările lui Cantor sunt adesea minimaliste și poetice, utilizând simboluri și metafore pentru a comunica idei profunde. Artistul este cunoscut pentru abilitatea sa de a provoca gândirea spectatorului și de a crea lucrări care au multiple straturi de interpretare.

Mircea Cantor continuă să fie o figură influentă în arta contemporană, iar opera sa este apreciată atât pentru estetică, cât și pentru mesajele profunde pe care le transmite.

×
Subiecte în articol: cojoc geanta Mircea Cantor
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close