Administraţia Naţională de Meteorologie a extins, joi, atenţionarea de Cod Galben de ploi şi vijelii, în aproape toate judeţele din ţară.
Atenţionarea este valabilă în intervalul 11 iunie, ora 15 - 12 iunie, ora 18. Potrivit ANM, vizate sunt Maramureş, Transilvania, cea mai mare parte a Olteniei, a Munteniei şi a Moldovei şi zonele montane din întreaga ţară.
Printre puţinele judeţe care nu sunt vizate de această avertizare se numără cele din Dobrogea.
Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat chiar vijelii, frecvente descărcări electrice, averse şi pe suprafeţe restrânse căderi de grindină. Ploile vor avea şi caracter torenţial şi, mai ales în nord şi centru, cantităţile de apă vor depăşi local 25 ... 30 l/mp, iar la munte izolat 40 ... 50 l/mp, se mai precizează pe site-ul Administraţiei.
Furtunile şi ruperile de nori au făcut deja ravagii în mai multe judeţe din ţară. La Timişoara, o casă a rămas fără acoperiş, miercuri seară, iar zeci de copaci au fost culcaţi la pământ. Din cauza ploii torenţiale, pe mai multe străzi apa a depăşit jumătate de metru.
Natura s-a dezlănţuit şi în Maramureş, unde doi oameni au fost trăsniţi pe un câmp, în timpul unei furtuni puternice. Iar la Braşov, o casă riscă să se prăbuşească, după ce a fost lovită de şuvoaiele de apă.
Şi Bihorul se numără printre judeţele vizate de avertizarea meteorologilor.
În judeţul Maramureş, un bărbat a murit, iar soţia lui a ajuns în stare gravă la spitalul din Baia Mare, după ce au fost trăzniţi, în timpul unei furtuni.
Şi tot în Maramureş, mai multe gospodării au fost inundate, iar zeci de hectare de culturi agricole au fost distruse.
PROGNOZA METEO PENTRU VINERI, 12 IUNIE:În ţară, vremea va fi în general instabilă în estul şi sud-estul ţării, unde mai ales ziua, vor fi înnorări şi se vor semnala averse şi descărcări electrice. În celelalte zone, cerul va fi variabil, cu înnorări la începutul intervalului în nord şi centru unde local va mai ploua. Vor fi condiţii de grindină şi izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate. Vântul va sufla moderat, cu unele intensificări în timpul ploilor.
Temperatura aerului va marca o scădere şi în regiunile extracarpatice şi va avea valori maxime cuprinse între 20 şi 30 de grade şi minime între 7 şi 17 grade.În Bucureşti, vremea va fi în general instabilă şi se va răci. Îndeosebi ziua, cerul va avea înnorări şi temporar vor fi averse, descărcări electrice şi unele intensificări ale vântului.
Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 28 de grade, iar cea minimă va fi de 13 ... 15 grade.Antena3.ro