Antena 3 CNN Actualitate Codul de procedură penală: amprentarea şi analiza ADN incluse ca probe

Codul de procedură penală: amprentarea şi analiza ADN incluse ca probe

Codul de procedură penală: amprentarea şi analiza ADN incluse ca probe
26 Iul 2007   •   20:34

Ministerul Justiţiei intenţionează să introducă în noul Cod de procedură penală procedee probatorii precum amprentarea şi fotografierea suspectului şi a altor persoane, experimentul judiciar, analiza ADN. De asemenea principalele faze ale procesului penal ar putea fi faza investigativă (urmărirea penală), faza preliminară (verificarea rechizitoriului) şi faza de judecată.

Potrivit viziunii noului Cod de procedură penală, urmărirea penală va avea drept unic scop strângerea de probe şi va avea două faze, faza de invrestigare a faptei şi faza de investigare a persoanei.

Ca element de noutate, se vor regândi şi categoriile soluţiilor de neurmărire. Se are în vedere, în primul rând, ca o consecinţă a limitării obligativităţii exercitării acţiunii penale, reglementarea soluţiilor alternative la urmărire, date în competenţa procurorului, respectiv a renunţării la urmărire, cu sau fără aplicarea unor sancţiuni, în cazuri în care gravitatea infracţiunii este redusă, măsura este proporţională cu gravitatea învinuirii, iar aplicarea unei sancţiuni este suficientă pentru a pune capăt tulburii provocate de infracţiune şi a realiza îndreptarea inculpatului.

Renunţarea la urmărire dispusă de către procuror, cu aplicarea unor sancţiuni va fi supusă confirmării judecătorului.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close