10 % din procurori nu au ce căuta în sistem pentru că încalcă legea şi au probleme de conduită. Recunoaşte acest lucru, procurorul general Laura Codruţa Kovesi, care la un moment de bilanţ spune că a fost foarte încrezătoare la început, că poate schimba lucrurile care nu mergeau bine, dar pe parcurs s-a lovit de procedurile şi legislaţia din sistem.
O mare nemulţumire a fost declarată public de procurorul general al României - imposibilitaea de a-i îndepărta pe procurorii care greşesc. ?Personal, consider că unul dintre eşecurile mandatului meu este că nu am reuşit ca în această perioadă să eliminăm procurorii care nu au ce să caute în acest sistem. Consider că 90% sunt buni, îşi fac activitatea aşa cum trebuie, chiar avem procurori excepţionali, (...) dar rezultatele pe care ei le obţin nu pot fi puse în valoare din cauza procurorilor care nu-şi îndeplinesc activitatea aşa cum trebuie, a procurorilor care au probleme de conduită, care încalcă legea în activitate, a procurorilor care sunt neprofesionişti.", a declarat Kovesi.
Procurorul general al României admite că, de multe ori, CSM se mobilizează mult mai repede în faţa presiunilor exercitate de presă. De vină sunt însă procedurile stabilite de sistem: ?Trebuie să vă spun că sunt invidioasă pe jurnalişti şi pe mass-media, în general, pentru că am observat în mai multe cazuri că presiunea pe care o fac jurnaliştii asupra CSM este mai puternică decât o cerere de revocare sau o cerere de verificare, pe care o face procurorul general.?
Procurorul general e mulţumit de rezultatele înregistrate de DIICOT din ultima perioadă. În ceea ce priveşte raportul Comisiei Europene în domeniul justiţiei, Laura Codruţa Kovesi se declară încrezătoare că monitoriarea poate fi ridicată.
Antena 3