Antena 3 CNN Actualitate Cod roșu de grindină și vijelii în mai localități din două județe. Vântul va bate cu peste 90 km/h

Cod roșu de grindină și vijelii în mai localități din două județe. Vântul va bate cu peste 90 km/h

vijelie
Cod roșu de grindină și vijelii în mai localități din două județe. Vântul va bate cu peste 90 km/h
de Roxana Mihăiescu    |    22 Iun 2024   •   23:20

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, sâmbătă seara, o avertizare cod roșu de vijelie și ploi cu fulgere și grindină pentru mai multe localități din județele Timiș și Arad.

Potrivit meteorologilor,  localitățile Pecica, Nădlac, Semlac, Șeitin, Iratoșu și Peregu Mare, din județul Arad, precum și localitățile Sânnicolau Mare, Cenad, Sânpetru Mare, Saravale din județul Timiș sunt sub cod roșu până la ora 23:15.

Sunt așteptate vijelii puternice, viteza vântului la rafală fiind de peste 90 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină.

De asemenea, în intervalul orar 22:40-23:40, ANM a emis un cod roșu de vijelii puternice, viteza  vântului la rafală de peste 90 km/h, averse torențiale, frecvente descărcări electrice, grindină, în 18 localități: Curtici, Dorobanți, Fântânele, Felnac, Grăniceri, Livada, Macea, Olari, Pecica, Sântana, Secusigiu, Șimand, Șofronea, Vladimirescu, Zădăreni, Zărand, Zimandu Nou.

Cod roşu de caldură sâmbătă și duminică.Temperaturile ajung la 40 de grade la umbră

În timp ce în mai multe județe este cod roșu de vijelii și grindină, în sud-vestul țării temperaturile ajung chiar și la 40 de grade.

În plus, urmează şi un nou val de prah saharian.

Cinci judeţe se află sub cod roşu de caniculă, fiind primul cod roşu din această vară. 

De departe, cel mai afectat este sudul ţării, valul de căldură se extinde, iar mâine, codul roşu va acoperi opt judeţe şi inclusiv Capitala. 

În jumătatea sudică a țării vorbim de val de căldură persistent, caniculă, disconfort termic deosebit de accentuat.

„Astăzi rămân în continuare cele cinci județe sub incidența codului roșu: Dolj, Olt, Teleorman, sudul județelor Vâlcea și Argeș.

Mâine, extindem avertizarea de cod roșu la nivelul a opt județe: Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, sudul județelor Vâlcea, Argeș și Dâmbovița, dar și municipiul București. 

În aceste zone temperaturile vor fi cele mai ridicate și vorbim de 38-39 de grade la umbră, cu siguranță, temperaturile resimțite vor depăși cu mult 40 de grade Celsius, iar indicele de disconfort termic va fi unul deosebit de accentuat, depășind pragul critic de 80 de unități. 

Cu siguranță, este posibil și debutul săptămânii viitoare, mai ales ziua de luni și chiar și marți, să mai aducă valori de temperaturi de 37 de grade. 

Începând de marți, miercuri mai scad valorile de temperaturi, dar 35 de grade pot crea în continuare disconfort termic deosebit de accentuat, pe fondul acestui val de căldură deosebit de persistent și intens”, a spus directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, sâmbătă, la Antena 3 CNN.

×
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close