UPDATE Traficul pe autostrada A1, între Sibiu și Boița, s-a redeschis vineri la prânz. În zonă a rămas în vigoare un cod portocaliu de vânt puternic până la ora 17:00.
"Având în vedere ameliorarea situației meteorologice din zonă și ieșirea de sub incidența codului roșu de viscol, se redeschide circulația pe autostrada A1, între nodurile rutiere Șelimbăr și Boița. Atragem atenția că în continuare este în vigoare un cod portocaliu de vânt puternic până la ora 17:00.
Având în vedere că în zonă viscolul bate în continuare cu putere, pe acest sector de autostradă, s-a instituit o limită de viteză de 60 de km/h", anunță DRDp Brașov.
Știrea inițială
Traficul rutier este închis vineri, pe Austostrada A1 între Sibiu și Boița. În jurul prânzului, remorca unui camion a fost răsturnată de vânt.
Imaginile au fost făcute publice de DRDP Brașov pe Facebook.
Remorca unui camion care staționa în parcarea Tălmaciu a fost răsturnată de vânt. Pentru moment traficul rămâne în continuare închis pe autostrada A1 între Sibiu și Boița, a scris DRDP Brașov.
Traficul e blocat spre staţiunea Păltiniş şi se desfăşoară cu probleme pe DN 1 şi DN 7. Șoferii sunt sfătuiţi să circule prudent pe DN 1 şi DN 7 Valea Oltului, din cauza vântului puternic zăpada este viscolită şi s-au rupt indicatoare rutiere şi copaci, au anunţat IPJ Sibiu şi compania de drumuri.
Meteorologii au emis vineri dimineață avertizări nowcasting cod roșu de vânt puternic pentru mai multe localități din județele Caraş-Severin, Cluj și Sibiu.
Avertizarea cod roșu pentru Caraș-Severin e valabilă între orele 07:45-09:00, pentru localitățile Reșița, Carașova, Lupac, Buchin, Dognecea, Târnova, Ticvaniu Mare, Ezeriș, Ciudanovița, Văliug, Goruia, Brebu Nou. Sunt prognozate: intensificări puternice și susținute ale vântului care vor depăși la rafală 90 km/h.
În Caraş-Severin, zeci de voluntari au fost mobilizaţi după ce vântul a doborât mai mulţi copaci şi a smuls acoperişuri de pe clădiri.
Un cod roșu este în vigoare până la ora 10:00 și în județul Cluj, zona de munte de peste 1800 m. Aici va fi vânt foarte puternic cu viteza la rafală de peste 120 km/h, care viscolește puternic și troienește zăpada deja depusă și care determină o vizibilitate apropiată de zero.
Pentru județul Sibiu, până la ora 9.00 va fi în vigoare un cod roșu pentru localitățile Avrig, Tălmaciu, Șelimbăr, Racovița, Turnu Roșu, Boița, unde vor fi intensificări puternice și susținute ale vântului care vor depăși la rafală 90 km/h.
Pentru protecția populației, a fost transmis mesaj de avertizare prin sistemul RO-Alert cu următoarele recomandările să se adăpostească și să apeleze 112 în caz de urgență.
Trafic blocat spre Păltiniş, probleme din cauza vântului pe DN 1, DN 7 Valea Oltului
Traficul rutier este blocat spre staţiunea Păltiniş şi se desfăşoară cu probleme pe DN 1 şi DN 7, iar şoferii sunt sfătuiţi să circule prudent pe DN 1 şi DN 7 Valea Oltului, din cauza vântului puternic zăpada este viscolită şi s-au rupt indicatoare rutiere şi copaci, au anunţat IPJ Sibiu şi societatea de drumuri.
"DJ 106A, intrarea in Păltiniş, copac căzut pe carosabil, trafic blocat total. (...) DN 1, tronson Veştem - Şelimbăr, 4 benzi, zăpada viscolită pe carosabil. (...) DN 7, km. 257, între Tălmaciu şi Talmaciu II, viscol puternic, zăpada pe carosabil. Se acţionează pentru deszăpezire. DN 7, Valea Oltului, trafic îngreunat pe tronsonul Tălmaciu - Lazaret, pe direcţia Sibiu - Vâlcea, din cauza căderilor de crengi şi copaci. La km. 240, Lazaret, traficul se desfăşoară alternativ, după ce un copac a căzut pe carosabil. La km 253, între Tălmaciu şi Boiţa, un ansamblu TIR este oprit pe banda 1 a sensului Sibiu - Vâlcea", a anunţat IPJ Sibiu.
Între Sibiu şi Boiţa sunt indicatoare rutiere rupte şi un panou fonoabsorbant distrus. Drumarii lucrează la remedierea situaţiei.
Traficul rutier este blocat pe drumul judeţean spre intrarea în staţiunea Păltiniş, din cauza unui copac căzut pe carosabil, a mai informat IPJ Sibiu.
"Traficul a fost închis pe autostrada A1 între Sibiu și Boița. Măsura a fost necesară din cauza vântului extrem de puternic care bate la rafală cu peste 120 km/h. Există riscul real de răsturnare a camioanelor de mare tonaj, mai ales în zona viaductelor", a comunicat DRDP Brașov.
Trafic dificil pe Transalpina, din cauza unor brazi căzuți pe șosea
Mai mulţi brazi au căzut pe carosabil în cursul nopţii de joi spre vineri pe DN 67C - Transalpina, îngreunând traficul între Tău Bistra şi Barajul Oaşa, unde circulaţia s-a desfăşurat alternativ.
"Pe parcursul nopţii s-a intervenit în permanenţă cu utilajele din dotarea Secţiei Drumuri Naţionale Alba pe sectoarele de drum naţional din judeţ. S-au înregistrat căderi de copaci pe DN 67C (Transalpina) la km 114, respectiv la km 96", a transmis, vineri dimineaţa, Prefectura Alba.
Potrivit Poliţiei, traficul rutier a fost îngreunat, circulându-se alternativ, din cauza copacilor căzuţi pe partea carosabilă, între localitatea Tău Bistra şi Barajul Oaşa, pe DN 67C - Transalpina. În jurul orei 08,00 s-a reuşit eliberarea carosabilului în urma intervenţiei drumarilor.
De asemenea, în Munţii Apuseni, pe DN 75, la km 60, s-a acţionat pentru deszăpezire.
"În acest moment nu sunt drumuri sau sectoare de drum blocate sau închise, circulaţia desfăşurându-se în condiţii de iarnă", au mai transmis reprezentanţii Prefecturii Alba.
Pentru judeţul Alba au fost emise avertizări meteorologice de Cod roşu şi portocaliu, care prognozează intensificări ale vântului, ninsori şi viscol puternic.
Harghita: Peste 400 de locuitori, fără curent din cauza ninsorii şi a vântului
Peste 400 de locuitori din mai multe localităţi ale judeţului Harghita au rămas nealimentaţi cu energie, în noaptea de joi spre vineri, din cauza ninsorii şi a vântului care au afectat reţeaua electrică.
Potrivit informaţiilor furnizate de Biroul de Presă al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, sunt afectate 12 posturi de transformare, cu 387 de utilizatori, din localităţile Ocland, Orăşeni şi Sânpaul, şi două posturi de transformare, cu 42 utilizatori, din localităţile Călugăreni şi Ghipeş.
În cursul nopţii au fost alimentaţi cei aproximativ 4.500 de consumatori afectaţi de întreruperea energiei electrice în cursul zilei de joi, fiind remediate defecţiunile produse la reţeaua electrică.
Judeţul Harghita se află până vineri seara sub incidenţa unui cod portocaliu de ninsori abundente, viscol puternic şi vizibilitate redusă.