Vremea caniculară nu garantează un sejur lipsit de probleme turiştilor aflaţi pe litoral în aceste zile. Nivelul radiaţilor ultraviolete va fi foarte ridicat în sud-estul extrem al ţării, avertizează meteorologii, şi va depăşi pragul de 8 unităţi.
Acest lucru este nociv în special pentru cei aflaţi în vacanţă la mare. Ei trebuie să acorde o atenţie sporită factorilor de protecţie. Indicele UV este foarte ridicat la Constanţa şi la Mangalia, unde măsoară 8,2 unităţi.
Specialiştii le recomandă persoanelor aflate pe litoral să-şi ia toate măsurile de protecţie în acest sens: să utilizeze cremă de protecţie solară şi să nu se expună la soare între orele 11.00 şi 17.00.
De asemenea, este recomandată utilizarea umbrelei de soare, însă experţii avertizează că nu asigură o protecţie completă împotriva razelor ultraviolete. În 34% din cazuri, raze trec de umbrela de soare, pe lângă marginile acesteia, se arată într-un studiu publicat în jurnalul Photochimie et Photobiologie.
Ultravioletele sunt raze invizibile care fac parte din energia care vine de la Soare. Vara, în condiţii de cer senin, razele UV pot fi atât de puternice încât pot arde ochii, părul sau pielea în cazul în care aceste părţi ale corpului nu sunt protejate în mod corespunzător sau în cazul în care ne expunem prea mult la soare.
Efectul negativ cel mai comun al expunerii prelungite la soare este arsura solară. Aceasta apare atunci când celulele pielii sunt deteriorate din cauza absorbţiei unei cantităţi mari de energie solară. Arsurile solare intensifică circulaţia sângelui spre zonele afectate ca un răspuns al organismului care încearcă să răcorească zona respectivă. În cele din urmă, celulele prea afectate mor, iar pielea se exfoliază. Dincolo de durere, arsurile solare pot provoca, în cazuri grave, cancer de piele.
Pentru mai multe informaţii despre prognoza meteo din România şi Europa, pe meteoplus.ro.
Antena3.ro