Antena 3 CNN Actualitate Cod portocaliu pentru 32 de prefecturi. Peste 60 de grade

Cod portocaliu pentru 32 de prefecturi. Peste 60 de grade

Cod portocaliu pentru 32 de prefecturi. <font color=red>Peste 60 de grade</font>
19 Iul 2007   •   15:51
Meteorologii au emis joi o nouă avertizare cod portocaliu, pentru zilele de 21 şi 22 iulie, care vizează 32 de prefecturi. În aceste zone se vor înregistra pe arii extinse valori de temperatură de 39-40 de grade şi izolat 41-42 de grade, ceea ce înseamnă că la sol, în oraşele aglomerate, temperaturile vor fi de peste 60 de grade. Dar au fost deja 41 de grade Celsius joi, la Calafat, iar termometrele din centrul Capitalei arătau chiar 42. Indicele de confort termic a depăşit cu mult valoarea critică de 80 de unităţi. A ajuns la 87. Încă un om a murit de cald, la Arad. În ultimele zile, 12 persoane au murit din cauza căldurii.

Judeţele avertizate pentru weekend sunt Satu Mare, Arad, Timiş, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Vaslui, Iaşi, Botoşani, în Municipiul Bucureşti, în vestul judeţelor Constanţa şi Tulcea, precum şi în zonele joase ale judeţelor Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea, Bacău şi Neamţ.

În tot acest timp, avertizarea meteorologică pentru 20 iulie se menţine. Joi a intrat în vigoare codul portocaliu, emis de meterorologi pentru o jumătate din ţară. De sâmbătă, încă 10 judeţe vor intra sub influenţa avertizării cod portocaliu. Încă de miercuri însă, temperaturile au depăşit 40 de grade Celsius.

Săptămâna viitoare vin furtunile!
La sfârşitul săptămânii vom afla dacă avertizările cod galben şi cod portocaliu se vor menţine. Sau chiar, mai rău, dacă se va transforma în cod roşu. Directorul ANM, Ion Sandu, ne anunţă, însă, că la mijlocul săptămânii viitoare vom scăpa de caniculă şi vor veni furtunile.

Cele mai călduroase zone din ţară sunt în aceste zile, cele din Lunca Dunării. Directorul ANM, Ion Sandu, a declarat la emisiuna Prima Ediţie de la Antena 3, că acolo se vor înregistra chiar şi 42 de grade Celsius. Ion Sandu crede că de la mijlocul săptămânii viitoare, România va scăpa de povara căldurilor, însă cu certitudine asta se va şti sâmbătă, când se reînnoieşte prognoza.

Ion Sandu a mai precizat că, după această perioadă caniculară, vin furtunile, însă vremea intră într-un proces normal, cu temperaturi de 35 de grade Celsius, până pe 12 august. Şi luna septembrie va fi una călduroasă, iar toamna îşi va intra în drepturi abia în octombrie.

Angajatorii au obligaţia, în această perioadă, să asigure condiţii speciale - ventilaţie, duşuri, apă şi adaptarea programului de muncă, pentru ca salariaţii să nu aibă de suferit din cauza temperaturilor ridicate. În toată perioada caniculei, angajatorii vor fi verificaţi dacă respectă legislaţia de către Inspecţia Muncii.

AVERIZARE COD PORTOCALIU PENTRU 21 ŞI 22 IULIE (pdf)
CITIŢI DREPTURILE ANGAJAŢILOR PE PERIOADA DE CANICULĂ
Citiţi RUGĂCIUNI SPECIALE PENTRU PLOAIE

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close