E cod galben în sistemul energetic românesc. Hidroelectrica a declanşat starea excepţională, iar centrala atomică de la Cernavodă e în pericol să-şi oprească reactoarele. Totul pentru că Dunărea a atins cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. Căldura nefirească şi seceta fac prăpăd în toată ţara. Fântânile au secat, iar pământul uscat nu-i lasă pe agricultori să însămânţeze ogoarele.
Mai puţină apă pe Dunăre înseamnă mai puţină energie electrică. Debitul Dunării, cu o treime mai scăzut, a redus producţia Hidroelectrica. Pentru sistemul naţional, asta înseamnă cu 5 % mai puţină energie. Speranţa rămâne în termocentrale.
E alertă şi la Ministerul Transporturilor unde s-a format o comisie care va stabili dacă navigaţia pe Dunăre pe timp de noapte este sigură. Măsurătorile nu sunt încurajatoare.
La intrarea în ţară, Dunărea avea azi un debit de 2.250 de metri cubi pe secundă. Faţă de 3.800, cât ar fi valoarea normală. După ce mai strânge apele râurilor româneşti, Dunărea ajunge să aibă la Giurgiu 51 de centimetri sub nivelul normal.
La Cernavodă situaţia e tragică. Apa a ajuns la 122 de centimetri sub cota zero. Dacă mai scade încă 40 de centimetri, se atinge cota de alertă care poate duce la oprirea centralei atomice.
Lipsa ploii le face mari probleme şi agricultorilor. Numai ministerul Agriculturii nu vede problemele. "Perioada aceasta de secetă, daca nu va fi prelungită excesiv, poate să contribuie şi la condiţii bune de semănat, de recoltat" este de părere Valeriu Tabără.