Antena 3 CNN Actualitate Coaliţia de guvernare: Durata concediului maternal va rămâne de doi ani

Coaliţia de guvernare: Durata concediului maternal va rămâne de doi ani

Coaliţia de guvernare: Durata concediului maternal va rămâne de doi ani
Foto: INTACT Images
05 Dec 2010   •   21:18

Membrii coaliţiei de guvernare au decis, duminică seară, menţinerea la doi ani a concediului de îngrijire a copilului. Cunatumul indemnizaţiei va fi stabilit după şedinţa de luni a coaliţiei. Potrivit variantelor de lucru, indemnizaţia de creştere a copilului ar putea fi plafonată la 1.000 sau 1.500 de lei.

Discuţiile privind variantele care vor fi discutate luni dimineaţă prevăd ca plafonul minimal al indemnizaţiei pentru mame să nu scadă sub 600 de lei, informează surse citate de Agerpres.

„Consensul pentru durata de doi ani a concediului maternal şi plafonul minimal de 600 de lei a fost unanim. În cazul plafonului maximal rămâne ca mâine dimineaţã Coaliţia să decidă, pentru că ministrul Muncii a venit cu calculele proprii, noi cu altele şi urmează ca mâine dimineaţă sã se mai verifice calculele, să se mai analizeze şi să se ia o decizie”, au precizat sursele oficiale.

În şedinţa de duminică a Coaliţiei s-a discutat şi despre “Taxa de solidaritate” pe averile mari ca fiind o posibilã sursă financiară pentru indemnizaţia mamelor. Nu toţi liderii Coaliţiei au fost de acord cu această propunere, argumentând că Taxa de solidaritate este o propunere legislativă şi nu un act normativ intrat în vigoare.

Coaliţia de guvernare s-a întâlnit duminică pentru a se pune de acord în privinţa concediului maternal. Liderii UDMR şi UNPR, dar şi mai mulţi democrat liberali s-au opus propunerii de reducere a perioadei în care mamele pot sta acasă cu copii după naştere. Asta după ce Ministerul Muncii a propus reducerea perioadei de concediu maternal de la doi ani la un an.

Femeile care se întorc mai devreme la serviciu, mai exact începând cu luna a şaptea de concediu, ar putea primi un  stimulent lunar de 500 de lei.


×
Subiecte în articol: concediu mame copil coalitia de guvernare
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close