Antena 3 CNN Actualitate CNCD nu l-a amendat pe IPS Teodosie pentru afirmația că femeia "a început păcatul"

CNCD nu l-a amendat pe IPS Teodosie pentru afirmația că femeia "a început păcatul"

ips teodosie
Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie a fost sancționat cu avertisment de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru afirmațiile că femeia este păcătoasă. FOTO: Hepta
de G.M.    |    11 Sep 2024   •   14:55

Arhiepiscopul Tomisului IPS Teodosie a fost sancționat cu avertisment de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) pentru afirmațiile că femeia este păcătoasă pentru că "aceasta este condiţia ei", scrie G4Media.

"Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia.

Ea a început păcatul şi iată, se află cu această neputinţă pentru că ne spune Sfântul Ioan Gură de Aur că dacă n-ar fi fost păcatul, nu astfel s-ar înmulţit neamul omenesc, ci prin puterea cuvintelor dumnezeieşti care le-a zis înainte de păcat: creşteţi şi vă înmulţiţi şi stăpâniţi Pământul. Ei nu îşi cunoşteau intimităţile înainte de păcat, erau îmbrăcaţi în har strămoşii noştri şi atunci luaţi ceea ce v-am spus, femeii i s-a spus ”În dureri vei naşte fii”. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri", a declarat arhiepiscopul Tomisului în 2021, la emisiunea ”Dialog duhovnicesc” de la Radio Dobrogea. El a fost întrebat atunci dacă nu e discriminare faptul că femeia nu are roluri importante în biserică, așa cum are bărbatul.

Colegiul a constatat fapta de discriminare și a stabilit că aceste declarații depășesc limitele libertății de exprimare și aduc atingere demnității umane a femeilor.

“Colegiul a sancționat efectele acestei declarații, cu efecte în societate, unde femeile se confruntă cu stereotipuri. Dacă dl Teodosie prezenta regulile din cultul său era una. Însă el nu a specificat faptul că în societate din România femeile sunt egale cu bărbații, pot ocupa orice funcție, au dreptul la demnitate, lăsând deschisă această declarație. Declarația transpune starea de inferioritate pe plan social”, a declarat pentru G4Media președintele CNCD, Csaba Asztalos.

Acesta a precizat că sancțiunea de avertisment a fost stabilită având în vedere faptul că arhiepiscopul Teodosie este teolog și are dreptul să aibă opinii de natură religioasă.

 

×
Subiecte în articol: Teodosie discriminare femei biserica CNCD
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close