Antena 3 CNN Actualitate CNAIR a plătit 25 de milioane de euro pentru studii de fezabilitate inutile. FACIAS a cerut instanței să constate prejudiciul

CNAIR a plătit 25 de milioane de euro pentru studii de fezabilitate inutile. FACIAS a cerut instanței să constate prejudiciul

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a solicitat instanței de judecată constatarea existenței unui prejudiciu de milioane de euro, bani cheltuiți din bugetul de stat de către Compania Naționala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) pentru studii de prefezabilitate și fezabilitate ale unor lucrări de construcții care nu s-au mai realizat.

autostrada
CNAIR a plătit 25 de milioane de euro pentru studii de fezabilitate inutile. FACIAS a cerut instanței să constate prejudiciul Sursa foto: Facebook | CNAIR
de Georgiana Adam    |    12 Ian 2023   •   15:39

În total, vorbim de aproximativ 25 de milioane de euro, bani plătiți pentru zeci de studii de fezabilitate, pentru lucrări care nici astăzi nu au fost efectuate.

"În loc să cheltuie banii pe şosele şi autostrăzi, CNAIR a cheltuit 25 de milioane de euro pe hârtii inutile! FACIAS a demonstrat în intâmpinarea către instanța de judecată faptul că sintagma devenită populară “avem autostrăzi... pe hârtie” are în spate o realitate cruntă: zeci de proiecte au fost comandate și plătite de către compania de stat, însă o parte dintre acestea nu au fost niciodată puse în practică, iar altele s-au dovedit pur și simplu neutilizabile.

Acțiunea FACIAS vizează partea nevăzută de publicul larg a modului scandalos în care o autoritate finanţată din banii românilor se face că munceşte. Un calcul simplu, bazat pe răspunsul primit de FACIAS chiar de la CNAIR arată că această companie a plătit, în total, pe studii de fezabilitate, 25 de milioane de euro, iar lucrările aferente sunt, în prezent, neefectuate", arată FACIAS într-un comunicat de presă.

După demersul FACIAS există posibilitatea ca instituțiile statului să se sesizeze și să verifice modul în care au fost cheltuiți banii, dacă instanța va stabili că banii au fost cheltuiți aiurea.

"Avem speranța că acțiunea noastră în instanță să activeze instituții precum Curtea de Conturi care are în atribuții controlul gestionării și eficiența cheltuirii banilor publici, pentru că aceste sume trebuie recuperate de la cei responsabili", mai spune FACIAS.

×
Subiecte în articol: FACIAS CNAIR
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close