Antena 3 CNN Actualitate Cluj-Napoca devine, pentru trei zile, Capitala Administraţiei Publice | Eurocities 2024

Cluj-Napoca devine, pentru trei zile, Capitala Administraţiei Publice | Eurocities 2024

Adunarea Generală a Eurocities ajunge pentru prima dată în estul continentului, la Cluj-Napoca. Acolo, peste 100 de primari şi delegaţii au discutat despre nevoia susţinerii unei Europe consolidate prin forțe politice pro-europene, dar şi a unui viitor comun care asigură pacea şi liniştea.

de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Mai 2024   •   13:18

"Această conferinţă are semnificaţia de a discuta aici, cu o săptămână înainte de alegerile europarlamentare, despre viitorul Europei. Ce fel de Europă dorim să avem după 9 iuine? O Europă mai puternică sau una mai slabă? O Europă în care europenii să se simtă în siguranţă şi să poată avea acces la o viaţă mai bună sau o Europă care să se dezintegreze şi de acolo să înceapă drumul spre război, aşa cum a fost înainte de fondarea Uniunii Europene", a declarat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.

Anul acesta, conferinţa oraşelor din reţeaua Eurocities este organizată la Cluj-Napoca. Evenimentul marchează o premieră, fiind prima dată când un oraş din Europa de Est găzduieşte această conferinţă.

"Pentru noi, oraşul vostru este foarte important. Manchester este cu mândrie divers din punct de vedere internaţional, un oraş cu aspect global şi un mândru oraş european. În toată Europa, avem multe dintre acelaşi provocări, iar soluţia problemelor noastre va fi găsită în oraşe. Este important pentru mine să vin aici, nu în numele oraşului Manchester, ci în numele oraşelor din Marea Britanie. Trebuie să spun că oraşele din Marea Britanie încă se simt parte a Europei, noi încă avem proiecte comune. Avem multe lucruri de învăţat pe care le putem face unul pentru celălalt, dar există şi soluţii la care putem lucra împreună şi asta este cu adevărat interesant", a declarat Bev Craig, liderul Consiliului Local Manchester.

Primarii europeni veniţi la conferinţă au rămas impresionaţi de ceea ce au găsit la Cluj-Napoca.

"Amândouă sunt oraşe universitare cu adevărat angajate să utilizeze noile tehnologii şi tehnologiile digitale pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor. Avem două universităţi majore în regiune, Helsinki şi Universitatea de Tehnologie Aalto şi din oraşele învecinate. Toate au contribuit foarte mult. Apoi am încercat să facem din oraş un centru de testare pentru start-up-uri şi afaceri inovatoare la început de drum. Dacă au idei bune, îi putem lăsa să testeze acele idei în oraşul nostru", a precizat Juhana Vartiainen, primarul oraşului Helsinki, capitala Finlandei.

Rolul acestui eveniment este de a conecta reprezentanţii oraşelor şi de a-i pune la masa discuţiilor pentru a găsi împreună soluţii concrete la probleme urbane actuale, precum schimbările climatice, mobilitatea sau moştenirea culturală.

×
Subiecte în articol: Cluj-Napoca Emil Boc
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close