Antena 3 CNN Actualitate Cluj. Aeroportul mută Someşul din loc

Cluj. Aeroportul mută Someşul din loc

Cluj. Aeroportul mută Someşul din loc
20 Feb 2007   •   12:33

Clujul pregăteşte o investiţie imensă, de circa 100 de milioane de euro pentru modernizarea aeroportului. Peste 13 milioane de euro vor fi cheltuite numai pentru devierea cursului Someşului Mic pentru a face loc unei piste de aterizare mai mari. Partea cea mai costisitoare la actuala modernizare va fi construcţia unei noi piste, paralelă cu cea actuală, de 3.500 de metri lungime şi 450 de metri lăţime, pentru avioanele de mare tonaj.

O nouă pistă ar propulsa Aeroportul din Cluj pe locul doi în ţară, după Otopeni. Proiectul este evaluat la 65 de milioane de euro, finanţare pe care autorităţile judeţene intenţionează să o negocieze cu primul-ministru Călin Popescu-Tariceanu.

În paralel, Primăria Cluj Napoca va reamenaja cursul Someşului Mic, pentru a extinde actuala pistă de decolare la 2.500 de metri. Proiectul de reamenajare a râului Someş, care include şi devierea cursului pe o porţiune de 7 kilometri în zona aeroportului, mai are nevoie de avizul Ministerului Mediului. Care va fi obţinută probabil uşor, căci minstrul de resort, Sulfina Barbu, are aceeaşi culoare politică cu primarul Clujului, Emil Boc.

Devierea cursului râului va costa 13,2 milioane de euro, iar modernizarea pistei, alte 30 de milioane. Pe de altă parte, pentru a-şi pune planurile în aplicare, autorităţile trebuie să treacă şi la exproprieri. În total este vorba de sume serioase, curpinse între 90 şi 100 de milioane de euro.

Iar cea mai mare parte a lucrărilor se va face din bani publici şi, eventual, din finanţări europene. Doar în cazul terminalului Cargo, cea de-a doua pistă, autorităţile locale intenţionează să se asocieze cu un potenţial investitor privat.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close