Emil Boc a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că noul statut va aduce o mare vizibilitate a Clujului în plan european, va duce la atragerea unui număr mare de turişti şi va deschide posibilitatea de noi investiţii, conform Mediafax.
"Sâmbătă seară, la Maribor, în Slovenia, s-a luat decizia finală privind oraşul care va avea în 2015 statutul de Capitală Europeană a Tineretului 2015, suntem foarte bucuroşi pentru obţinerea acestui titlu. Suntem primul oraş din România care a câştigat acest statut, pentru noi înseamnă o recunoaştere a dimensiunii europene a oraşului şi reprezintă paşaportul pentru 2021 pentru statutul de Capitală Culturală Europeană, o reconfirmare a faptului că avem ce arăta Europei, avem valori europene şi putem oferi modele de bune practici recunoscute în UE. Acest statut va aduce o mare vizibilitate a Clujului în plan european, va duce la atragerea unui număr mai mare de turişti cu 20 la sută, Europa ne va vizita la noi acasă, va deschide posibilitatea de noi investiţii şi la promovarea valorilor noastre locale", a spus Boc.
Potrivit acestuia, depunerea candidaturii municipiului Cluj-Napoca pentru obţinerea statutului de Capitală Europeană a Tineretului în 2015 a avut loc la 1 mai 2012.
Emil Boc a afirmat că finanţarea proiectului va proveni din fonduri locale, naţionale, europene şi private, din partea mediului de afaceri.
"Proiectul Capitală Europeană a Tineretului 2015 este sprijinită şi de Ministerul Culturii şi de cel al Educaţiei. Cluj-Napoca este un oraş al tinerilor, avem peste 100.000 de studenţi, la care se adaugă alte categorii de tineri", a afirmat Emil Boc.
Primăria Cluj-Napoca va organiza, duminică seară, în Piaţa Unirii, un concert susţinut de trupele Grimus şi Mandinga, pentru marcarea obţinerii titlului de Capitală Europeană a Tineretului 2015.
Desemnarea municipiului Cluj-Napoca ca şi Capitală Europeană a Tineretului 2015 a fost luată la Maribor, în Slovenia, de către Forumul European al Tineretului (European Youth Forum, EYF) care coordonează şi promovează acest proiect.
Capitala Europeană a Tineretului este titlul acordat unui oraş european pe o perioadă de un an, în timpul căruia se va acorda şansa de a prezenta printr-un program multilateral viaţa şi dezvoltarea culturală, socială, politică şi economică legate de tineret.
Statutul de Capitală Europeană a Tineretului a fost introdus în anul 2009, cu oraşul Rotterdam (Olanda), urmat de Torino (Italia) în 2010, Anvers (Belgia) în 2011, Braga (Portugalia), Maribor (Slovenia) în 2013 şi Salonic în 2014.
În competiţia pentru câştigarea statutului în 2015 au intrat în finală Vilnius din Lituania, Varna din Bulgaria, Ivanovo din Rusia şi Cluj-Napoca din România.