Procurorii Parchetului Capitalei îl cercetează pe Corbu după ce „a picat" în circuitele financiare folosite de o reţea care „livra" la comandă facturi fiscale, ca să-şi scadă baza de impozitare, dar şi pentru a ascunde provenienţa ilicită a banilor, scriu jurnaliştii de la Sursa Zilei.ro.
În vârstă de 38 de ani, Corbu a ajuns în atenţia publică după ce Antena 3 a dezvăluit în urmă cu două luni faptul că Ioana, fiica cea mare a preşedintelui Traian Băsescu, este notarul care a legalizat toate contractele de achiziţii ale Niş Petrol, franciză a concernului rus Gazprom, în România.
Acelaşi Cornu a intermediat în 2011, contra sumei de 2,25 milioane de euro, contractul pentru retransmisia meciurilor Ligii Profesioniste de Fotbal de către RCD-RDS.În urmă cu trei ani, drepturile de televizare a meciurilor de fotbal din Liga I iscau un adevărat scandal pe piaţă. Liga lui Mitică bătea palma cu grupul RCS&RDS.
Afacerea avea mai multe aspecte necunoscute publicului. În primul rând, Mitică Dragomir avea un parandărăt de trei milioane de euro de la RCS&RDS. Această afacere nici până azi nu a fost investigată cu seriozitate de DNA, dosarul rămânând în faza actelor premergătoare de mai bine de un an.
Un alt aspect necunoscut publiclului: afacerea dintre Ligă şi RCS era negociată prin intermediari. O firmă de apartament, Capital Properties, deţinută de un apropiat al controversatului afacerist, Adrian Tarău, negocia pentru Ligă şi însuşi Adrian Tarău negocia pentru Rds. Cu alte cuvinte, două cunoştinţe se pun faţă în faţă şi mimează o negociere.
Pentru asta unii se aleg cu peste 2 milioane de euro, în condiţii suspecte, plătite de Mitică Dragormir, din vistieria cluburilor de fotbal. Dar ce caută Tarău în această afacere? Presa susţine că ar fi un apropiat al patronului RCS&RDS, Zoltan Teszari. Practic, Liga şi Rcs găsiseră un pretext pentru ca peste 2, 2 milioane de euro, cât era comisionul pentru intermediere, să ajungă în buzunare necunoscute. Primul care a atras atenţia asupra acestor afaceri a fost finanţatorul Stelei, Gigi Becali.
Când presa s-a interesat despre această afacere, Mihai Corbu, patronul firmei Capital Properties şi cel care a încasat comisionul de la LPF s-a ferit să explice implicaţia sa în tranzacţia drepturilor. Liga şi RCS au parafat afacerea, însă negociatorii au fost doi prieteni buni: Corbu şi Tarău.
"Acest comision de succes a fost dat în baza unui contract legal". Însă lămuririle aduse de el într-un interviu GSP, mai mult au tulburat apele.
Dumitru Dragomir: Firma asta a lui Mihai Corbu a venit cu procură de negociere din partea RCS&RDS. S-a prezentat la LPF, ne-a întrebat dacă suntem de acord să negociem prin intermediul lor şi apoi ne-au solicitat şi nouă, dacă vrem, să le dăm şi noi mandat de negociere.
Reporter: Dar aţi avut încredere să acceptaţi o firmă care a venit de nicăieri şi despre care ştiaţi că urma să încaseze un comision atât de mare?
Dumitru Dragomir: Cu cine credeţi că vorbiţi, cu ultimul om de pe stradă? După ce au venit de la Ligă, am cerut termen de o zi, i-am luat la purificat la Registrul Comerţului. Hai, domnule, ce dracu' eu mă jucam cu treburile astea?
Dar ce mai au în comun Corbu şi Tarău? Afacerile cu combustibil. Lui Tarău aceste afaceri i-au adus un mandat de arestare preventivă. Lui Corbu i-au lansat cariera şi a ajuns în lumea greilor în momentul în care a deţinut funcţia de director la ... surpriză! ruşii de la Lukoil.
În 2001, Adrian Tarău a fost acuzat de contrabandă cu produse petroliere şi spălare de bani. A fost eliberat din arest şi a plecat urgent din ţară. Multă vreme şi-a condus afacerile din SUA. Dosarul său penal a fost închis, iar Tarău, reabilitat tacit.
Surprizele continuă însă şi devin tot mai şocante. După stagiul făcut la ruşii de la Lukoil şi periplul prin imobiliare şi fotbal, Corbu s-a întors la prima dragoste: petrolul. A preluat o poziţie cheie în Niş Petrol, firma prin care Gazprom îşi face intrarea pe piaţa românească şi ale cărei achiziţii de benzinării au fost parafate la biroul notarial al Ioanei Băsescu. Lukoil, firma pentru care a lucrat în trecut, a sponsorizat campania lui Traian Băsescu, iar Niş Petrol, firma în care azi Corbu e administrator, este cea care bagă sume consistente în contul notariatului fiicei preşedintelui.