Clarissa Ward, unul din cei mai cunoscuți jurnaliști din lume şi corespondent special CNN, a realizat alături de Tim Lister un documentar de excepţie cu dezvăluiri fără precedent.
Cei doi jurnaliști i-au căutat pe ofițerii FSB, pe cei din serviciile secrete ruse și au mers la ei acasă expunându-i opiniei publice internaționale în cazul otrăvirii lui Aleksei Navalnîi .
De 15 ani, Clarissa Ward transmite din punctele cele mai fierbinți ale lumii, din locuri unde nu e timp, de teamă, de emoții, de ezitare. S-a pregătit pentru a fi unul dintre cei mai buni corespondenți de televiziune din lume. Și-a dorit să fie vocea oamenilor de pretutindeni, aflați în situații critice.
Pentru a comunica ușor cu oamenii, Clarissa a învățat șase limbi străine, printre care araba, rusa și mandarină. Model în carieră i-a fost bunica, o profesoară de engleză apropiată de oameni.
Clarissa și-ar fi dorit să fie actriță, dar a ales în final jurnalismul, iar timpul i-a dovedit că a ales bine. Clarissa Ward a câștigat șapte premii Emmy pentru corespondențele, interviurile și reportajele ei.
A transmis din Irak, Siria, Afganistan, Rusia, Ucraina, China, Japonia. A fost în India când pandemia umpluse spitalele de bolnavi, iar oamenii cereau în strat de oxigen, Clarisa a pus întrebări grele liderilor lumii. A stat față în față cu activistul anticorupție rus Alexei Navalny, iar în zilele de foc din Afganistan a realizat pentru CNN un interviu cu unul dintre liderii talibanilor.
Nu era prima oară când echipa ei de filmare a riscat pentru un interviu bombă. Acum câțiva ani, Clarissa, filmat cu unul dintre liderii jihadiști din Siria. Un astfel de interviu e o probă de foc pentru un jurnalist.
În orice moment totul se poate întoarce la 180° împotriva ta.
"Respiră adânc şi pune întrebarea. Niciodată nu ridica tonul, nu arata ce simţi dacă poţi, pentru că riști să te pui într-o situaţie vulnerabilă. Gândește-te la un joc de poker. Chipul tău trebuie să fie ca de gheaţă, să nu arăți nimic, dacă vrei să duci interviul până la capăt fără să-ţi slăbești poziția, pentru că reacția firească a cuiva pe care îl confrunți e să atace", a spus Clarissa Ward.
Clarissa Ward a scris și o carte despre experiența ei în timpul deplasărilor din Irak și Afganistan, o lecție pentru viitorii jurnaliști. Tot timpul pe drumuri, relatând din zone periculoase de război, Clarissa Ward are și momente de liniște. Bucuria vine din îmbrățișarea copiilor. Până când telefonul sună în miez de noapte și pleacă din nou.
Pentru Clarissa Ward, jurnalismul înseamnă talent, muncă, pasiune, dar și un pic de noroc.
"Atât de mult din ce reușim în televiziune vine din faptul că suntem la locul şi momentul potrivit. Pe teren vezi evenimente fantastice în clipa în care se derulează, în jurul tău, şi parcă nici nu trebuie să spui ceva pentru că imaginile vorbesc de la sine, emoțiile oamenilor, cuvintele lor. Trebuie să prinzi acea clipă. Oricât de mult ai munci, norocul are întotdeauna ceva de spus ", a mai spus Clarissa Ward.