Din teatrul care a fost angajat ca sufleor chiar Mihai Eminescu au mai rămas astăzi doar ziduri roase de vreme prin care și-a făcut loc vegetația. Clădirea primului teatru permanent din România a fost construită în 1817 din inițiativa unui evreu care avea casa lipită de acest imobil și care putea ajunge printr-un gang direct în loja teatrului.
După anii 90 clădirea este retrocedată unor așa-ziși moștenitori. Depășiți de costurile refacerii unei astfel de clădiri, aceștia nu fac nimic pentru a o renova. Încearcă să găsească un cumpărător la prețul simbolic de 1 leu. Nimeni nu este interesat.
După 2000 interesul crește, nu atât pentru clădire, cât pentru teren și amplasare. La vânzare, dreptul de preempțiune îl aveau autoritățile române, dar nici Ministerul Culturii și nici instituțiile locale nu au dorit să se ocupe de un imobil într-o stare avansată de degradare.
Pe fondul acestor delăsări, cu puțin timp în urmă, o fundație maghiară a cumpărat imobilul în care a funcționat primul teatru de piatră din România. Aceeași fundație din Ungaria a achiziționat și un imobil central în care funcționează un hotel, ”Crucea Albă”.
Descoperirile au fost făcute de jurnalista Carmen Dumitrescu în urma unei ample investigații. Ancheta poate fi citită integral pe investigatoria.ro.