Consiliul Judeţean Covasna a fost somat de RAAPPS să predea fostul sediu al BNR din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, clădire dată în folosinţă Bisericii Ortodoxe, în caz contrar autoritatea locală urmând să fie executată silit, scrie
Mediafax.
Preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a organizat, joi, o conferinţă de presă împreună cu primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, în faţa fostului sediu al BNR din municipiu, clădire dată în folosinţă Bisericii Ortodoxe.
Tamas a declarat că RAAPPS, administratorul clădirii, a trimis o somaţie conducerii CJ Covasna, prin care informează instituţia că este obligată să predea imobilul în termen de cinci zile.
"Am ajuns la sfârşitul unei dispute juridice de peste opt ani în ceea ce priveşte proprietatea acestui imobil. Această clădire a fost construită în anii '70 după ce au fost dărâmate casele cetăţenilor din Sfântu Gheorghe, care nici până în prezent nu au fost despăgubiţi", a spus Tamas.
El a adăugat că imobilul a fost dat în administrarea CJ Covasna în 2004, iar în decursul anilor instituţia a investit circa un miliard de lei vechi în reabilitarea clădirii.
Potrivit acestuia, în somaţie se arată că, în cazul în care CJ nu va preda clădirea, va fi acţionat în judecată şi executat silit.
Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, anunţa recent elaborarea unei HG prin care Consiliul Local cere trecerea fostului sediu al BNR în domeniul public al oraşului, declarând că e "mai cinstit" să fie în proprietatea municipiului, decât în cea a Bisericii Ortodoxe, ce câştigase dreptul de folosinţă
Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei a câştigat, la începutul anului 2010, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, dreptul de a folosi o clădire din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, care este fostul sediu al Băncii Naţionale a României (BNR), aflat până atunci în administrarea Consiliului Judeţean Covasna.
Primăria Sfântu Gheorghe vrea să obţină fostul sediu al Băncii Naţionale Române pentru a transfera aici o parte din serviciile pe care le are în subordine.
Imobilul a găzduit, înainte ca Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei să câştige dreptul de a-l folosi, mai multe instituţii subordonate Consiliului Judeţean Covasna. După sentinţă, clădirea a fost evacuată, iar spaţiile eliberate sunt de atunci nefolosite.