Antena 3 CNN Actualitate Pericolul din spatele ciupercilor otrăvitoare! Mergeți urgent la spital dacă manifestați unul dintre aceste simptome

Pericolul din spatele ciupercilor otrăvitoare! Mergeți urgent la spital dacă manifestați unul dintre aceste simptome

Laura Dinu
2 minute de citit Publicat la 11:00 27 Noi 2020 Modificat la 11:00 27 Noi 2020
o_1eo4ggks4df81de2jtsrpud06b.png

”În ultimii ani este din ce în ce mai dificil să recunoaștem ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Chiar și persoanele care sunt cunoscătoare în acest domeniu, culegătorii profesioniști au început să dea rateuri în ceea ce privește recunoașterea lor, pentru că s-au produs anumite modificări genetice”, povestește medicul la ”Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea”.

Simptomele intoxicației cu ciuperci

”Intoxicația cu ciuperci se manifestă imediat după ce am consumat aceste ciuperci. Sunt mai multe tipuri de manifestări. Cele precoce sunt, în special, cele gastro-intestinale, în care suspectăm că am făcut o toxinfecție alimentară. Cu greață, vărsături, dureri abdominale, o stare de inapetență, o stare generală alterată. Aceasta este prima manifestare.

Sunt însă și ciuperci care se manifestă tardiv. Adică avem o perioadă de latență, în care omul nu are niciun fel de simptomatologie, și undeva la 3-4 zile de la momentul ingestiei, începe să dezvolte semne de toxicitate hepatică. Cu hepatită toxică, cu distrugere hepatică, iar unele din ciuperci pot determina forme de insuficiență renală, pentru că au un grad de tropism pentru rinichi și atunci creează la nivelul acestora anumite blocaje, traduse în insuficiență renală acută.

Ce trebuie să reținem este că putem să avem o perioadă de latență, care ne poate păcăli pentru că am crezut că am trecut de momentul critic, și de fapt ne ducem la spital cu o formă fulminantă de hepatită toxică care de foarte multe ori fi fatală”, a declarat Radu Țincu la ”Sfat de sănătate”. 

Medicul a declarat că, în fiecare an, în sezon, la secția de Toxicologie a spitalului Floreasca sunt tratați o mulțime de pacienți cu intoxicație cu ciuperci, o parte dintre aceștia ajungând să își piardă viața din cauza acestei probleme. 

Toxinele din ciuperci nu se distrug la gătire

”Ceea ce trebuie să reținem este că nu este nevoie de o cantitate foarte mare. Cantitatea de toxine este extrem de concentrată. Chiar și o pălărie a unei ciuperci poate fi suficientă pentru a produce decesul unei persoane.

Un alt element important este că toxinele nu sunt distruse de pregătirea termică a acestor ciuperci. Caracteristica acestor toxine este termostabilitatea. Dacă le fierbem ele sunt în continuare potente și pot produce afectarea organelor, în special a ficatului și rinichiului. 

Alte mituri, dacă le ținem cu o linguriță de argint, aceasta ar purifica și ar inactiva toxina, este un mit fals. 

Cel mai important este să învățăm să evităm să cumpărăm astfel de ciuperci, mai ales de la persoane neautorizate, să nu culegem din pădure fără să avem cunoștințe asupra acestora, pentru că riscul de a ne îmbolnăvi este foarte ridicat. Iar dacă aceste ciuperci sunt consumate de întreaga familie, am avut intoxicații colective în care adulți și copii au ajuns la spital după ce au consumat tocăniță sau mâncăruri pe bază de ciuperci otrăvitoare”, a mai spus Radu Țincu. 

Ce facem dacă ne intoxicăm cu ciuperci

”Primul pas este să fim atenți la simptomatologie, dacă apar acele simptome digestive de care spuneam, trebuie să inducem vărsătura, pentru că vom reduce cantitatea de otravă care se absoarbe ulterior. Dacă a trecut o perioadă destul de lungă de la momentul în care au fost ingerate, accelerarea tranzitului cu utilizarea unor laxative este foarte importantă pentru că reduce absorbția digestivă a acestor toxine.

Evident trebuie să mergem la spital, și dacă am avea posibilitatea să si descriem cum arătau aceste ciuperci, ar fi important ca noi să putem identifica ce specie de ciuperci au fost ingerate. Pentru că fiecare ciupercă are particularitățile ei în ceea ce privește cantitatea de substanțe toxice, tipul acestora și mai ales dinamica pe care o au în organism”, a concluzionat medicul toxicolog. 

 

×
x close