Antena 3 CNN Actualitate "Cititorul" de amprente - o invenţie românească ce uimeşte FBI-ul (VIDEO)

"Cititorul" de amprente - o invenţie românească ce uimeşte FBI-ul (VIDEO)

1 minut de citit Publicat la 20:17 12 Iun 2008 Modificat la 20:17 12 Iun 2008
"Cititorul" de amprente - o invenţie românească ce uimeşte FBI-ul <font color=red>(VIDEO)</font>
Poliţiştii români i-au uimit chiar şi pe cei americani. Sunt singurii din lume care pot stabili, cu o singură amprentă, grupa sanguină a hoţului sau a criminalului. Invenţia aparţine criminaliştilor români şi nu se foloseste încă nici la Interpol şi FBI. Gheorghe Popa, şeful Poliţiei Române, spune că ?amprentele îmbătrânesc în funcţie de grupa de sânge a persoanei?. Vârsta amprentei şi grupa de sânge sunt extrem de importante pentru stabilirea cercului de suspecţi şi a perioadei în care un infractor a fost la locul crimei sau a tâlhăriei.

Un mic secret dezvăluit de Gheorghe Popa este că amprentele cu grupa B îmbătrânesc mai repede decât celelalte. Cercetările de laborator au stabilit clar că infractorii cel mai greu de prins sunt cei care au grupa de sânge B III. Amprentele lor se deteriorează de patru ori mai repede decât ale unui criminal cu grupa de sânge 0.



Este descoperirea câtorva poliţişti români, coordonaţi chiar de şeful Poliţei Naţionale. Expertizele criminalistice au fost făcute pe 800 de subiecţi, subofiţeri ai şcolii de la Câmpina. Rezulatele i-au uimit pe americani, care s-au declarat dispuşi să plătească bani buni pe invenţie.

Şeful poliţiei va breveta invenţia şi apoi va încerca să convingă judecătorii să o accepte ca probă în instanţă. Invenţia ar duce, spun poliţiştii, la rezolvarea mult mai rapidă a cazurilor. Ea a fost prezentată deja la congresul criminaliştilor din Franţa, iar luna următoare vă fi explicată şi celor din Statele Unite.

Şeful Poliţei Române este acum la a doua invenţie. Prima, prelevarea amprentelor de pe frunze, este deja aplicabilă şi a a fost subiectul unui documentar la Discovery.

Observator

×
x close