Circa 80.000 de turişti au ales pensiunile pentru petrecerea sărbătorilor de iarnă, în creştere cu 10% faţă de 2012, cele mai solicitate regiuni fiind Bran-Moeciu, Bucovina, Mărginimea Sibiului şi Maramureş, potrivit Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).
"În ultimii ani se observă tendinţa românilor către tradiţiile mediului rural, din cauza urbanizării accelerate. Turiştii aleg zone liniştite, situate în mijlocul naturii, vor tradiţii, vor gastronomie autentică. De asemenea, se observă o fidelizare din ce în ce mai mare a clienţilor, care sosesc de multe ori an de an la aceleaşi pensiuni", a declarat Mişu Chiruc, preşedintele executiv al ANTREC.
Printre alte regiuni preferate de turişti s-au numărat Neamţ, Apuseni, nordul Olteniei, Buzău, Argeş şi Vrancea. Pentru sărbătorile de iarnă, judeţele Botoşani şi Constanţa nu au primit turişti, din cauza lipsei zăpezii, dar şi a ofertelor, menţionează ANTREC.
Ca lungime a sejurului, majoritatea turiştilor au ales în medie 3 nopţi de cazare.
În ceea ce priveşte gradul de ocupare, cel mai ridicat nivel al acestuia s-a înregistrat în judeţul Argeş - 96%, urmat de Braşov - 80% de Crăciun şi 95% de Revelion, Buzău - aproximativ 90%, Covasna - 80% de Crăciun şi 100% de Anul Nou, Gorj - 90%, Harghita - 30-40% de Crăciun şi 75-80% de Revelion, Iaşi - aproximativ 80%, Maramureş - 75-80%, Mehedinţi - 70-80% şi Tulcea - sub 20% pentru Crăciun şi Revelion.
Cei mai mulţi turişti străini care au ales turismul rural românesc în perioada sărbătorilor de iarnă provin din ţările vecine - Ungaria, Republica Moldova, Ucraina şi Serbia şi în număr mai mic din Franţa, Israel, Marea Britanie. Ponderea acestora este de circa 15% din total.
Pensiunile din judeţele Harghita şi Maramureş au atras cei mai mulţi turişti străini, respectiv 50% şi 40% din totalul turiştilor care au ales aceste zone.
În perioada 5-15 ianuarie, când se sărbătoresc Crăciunul şi Revelionul pe rit vechi, sunt aşteptaţi peste 10.000 de turişti din Republica Moldova, Ucraina, Rusia şi Serbia. Tarifele variază de la 40 lei de persoană, fără mic dejun, la o pensiune de 2 margarete, pentru o noapte de cazare, până la 600 lei de persoană pentru 3 nopţi, cu toate mesele incluse, la o pensiune de 4 margarete.
Potrivit ANTREC, 2013 a fost un an foarte bun pentru turismul rural, iar cererea a crescut per total faţă de anii trecuţi, această tendinţă urmând să se menţină şi în 2014.
Datele prezentate de Asociaţie sunt pentru perioada cuprinsă între 20 decembrie şi 15 ianuarie.
În prezent, în România sunt circa 5.000 de pensiuni, iar capacitatea totală de cazare este estimată la 80.000 de locuri.