Antena 3 CNN Actualitate Ciolacu: Holocaustul nu a început în camerele de gazare, a început prin gânduri şi cuvinte. Trebuie să ne asigurăm că nu se va repeta

Ciolacu: Holocaustul nu a început în camerele de gazare, a început prin gânduri şi cuvinte. Trebuie să ne asigurăm că nu se va repeta

marcel ciolacu
Marcel Ciolacu spune că „avem datoria să ne asigurăm că aceste tragedii țin doar de trecut”. FOTO: Hepta
de Bianca Chirilă    |    02 Aug 2024   •   14:34

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, vineri, cu prilejul ceremoniei de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor, că Holocaustul nu a început în camerele de gazare, a început prin gânduri şi cuvinte, prin concepţii şi preconcepţii şi avem datoria să ne asigurăm că aceste tragedii ţin doar de trecut şi că replicarea lor nu va mai fi posibilă.

„Ziua de 2 august ne vorbeşte despre suferinţă, despre atrocităţi prea puţin cunoscute şi despre destine spulberate. În urmă cu 80 de ani, ultima urmă de existenţă romă din lagărul de concentrare Auschwitz II-Birkenau a fost distrusă şi, astfel, regimul criminal nazist s-a asigurat că nimeni nu va supravieţui şi nu va putea relata chinurile la care au fost cu toţii supuşi”, a transmis Ciolacu.

Premierul a mai adăugat că „avem datoria să ne asigurăm că aceste tragedii țin doar de trecut” și că „replicarea lor nu va mai fi posibilă”.

„Pe cât de important este să privim în urmă şi să nu uităm suferinţele ce au marcat istoria secolului trecut şi întreg mentalul colectiv european, în acelaşi timp, însă, avem datoria să ne asigurăm că aceste tragedii ţin doar de trecut şi că replicarea lor nu va mai fi posibilă. În egală măsură, este esenţial să conştientizăm că Holocaustul nu a început în camerele de gazare. Holocaustul a început prin gânduri şi cuvinte, prin concepţii şi preconcepţii”, se menţionează în mesajul prim-ministrului, care punctează importanţa educaţiei şi a cultivării spiritului civic.  

De asemenea, a reiterat angajamentul ferm al Guvernului României pentru combaterea tuturor formelor de extremism, rasism, xenofobie, discriminare.

„Vă îndemn pe toţi cei prezenţi astăzi aici şi nu numai, să aducem un pios omagiu tuturor victimelor Holocaustului împotriva romilor care şi-au pierdut vieţile într-una dintre cele mai mari tragedii pe care omenirea le-a cunoscut. Avem responsabilitatea faţă de ei să îi păstrăm în mentalul colectiv prin cunoaşterea istoriei şi educarea tinerelor generaţii în spiritul incluziunii sociale şi al respectului pentru valori şi diversitate”, se mai precizează în mesajul premierului.

Pe 15 aprilie 2015, Parlamentul European a instituit, printr-o rezoluţie, ziua de 2 august drept Ziua europeană de comemorare a Holocaustului împotriva romilor. În România, prin Legea nr. 124 din 10 iulie 2020, data de 2 august a fost instituită ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor - Samudaripen.

×
Subiecte în articol: Holocaust Marcel Ciolacu victime
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close