Antena 3 CNN Actualitate Ciolacu anunță „soluţii rapide” pentru depășirea crizei provocate de ciuma oilor. Măsurile adoptate de Guvern

Ciolacu anunță „soluţii rapide” pentru depășirea crizei provocate de ciuma oilor. Măsurile adoptate de Guvern

Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni cu reprezentan?ii cresc?torilor de animale
Premierul Marcel Ciolacu s-a întâlnit luni cu reprezentanţii crescătorilor de animale Foto: Facebook/Marcel Ciolacu
de I.C.    |    02 Sep 2024   •   20:18

Prim-ministrul Marcel Ciolacu anunţă, luni, că a convenit împreună cu reprezentanţii crescătorilor de animale soluţii rapide pentru a depăşi valul de pestă a micilor rumegătoare. Printre măsurile anunțate de Guvern se numără și interzicerea mișcării animalelor între ferme, pe o perioadă de 30 de zile.

ACTUALIZARE. Guvernul a anunţat ulterior, printr-un comunicat de presă, măsurile stabilite.

„Pentru a combate extinderea bolii, prin ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Animalelor se va interzice, pentru o perioadă de 30 de zile, la nivel naţional, mişcarea animalelor între ferme. Exporturile vor continua în această perioadă, mişcarea animalelor urmând să aibă loc pe culoare amenajate de autorităţile sanitar-veterinare şi cu păstrarea regulii de testare a fiecărui animal”, a transmis Executivul.

Potrivit documentului citat, totodată, la nivelul ANSVSA vor fi continuate discuţiile cu statele europene şi non-europene care au relaţii contractuale cu România pentru menţinerea exporturilor în condiţii de siguranţă. Concret, ANSVSA va renegocia toate condiţiile de export cu statele partenere, în vederea susţinerii şi derulării exportului de ovine şi caprine.

La solicitarea fermierilor, vor fi luate măsuri suplimentare de verificare sanitar-veterinară la frontiera cu Ucraina pentru a preîntâmpina posibila intrare în ţară a animalelor bolnave.

De asemenea, preşedintele ANSVSA, secretarul de stat Alexandru Nicolae Bociu, se va deplasa în Timiş pentru a gestiona împreună cu medicii veterinari situaţia din acest judeţ provocată de apariţia unor focare de pestă a rumegătoarelor mici.

”Gestionăm rapid, eficient şi cu profesionalism această situaţie pentru a opri răspândirea bolii, a închide focarele identificate şi a putea continua importurile şi exporturile în condiţii de siguranţă sanitar-veterinară. Ne implicăm cu toţii, instituţiile statului şi fermieri, pentru ca măsurile de control stabilite împreună să fie riguros aplicate şi să putem eradica această boală cât mai curând. Fermierii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite şi îi vom ajuta să treacă şi peste această situaţie. Guvernul României este dispus să facă toate eforturile pentru a menţine deschise relaţiile cu statele importatoare de animale româneşti, atât din Europa, cât mai ales din ţările arabe”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

ȘTIREA INIȚIALĂ

„Am convenit astăzi, împreună cu reprezentanţii crescătorilor de animale, o serie de soluţii rapide pentru a depăşi valul de pestă a micilor rumegătoare cu focare în câteva zone ale ţării. Am avut un dialog sincer cu aceşti oameni hotărâţi şi muncitori şi am ajuns la o concluzie clară: avem un interes comun prioritar, acela de a rezolva această situaţie de criză cu pagube cât mai mici pentru crescătorii de animale”, a scris, luni seară, pe Facebook, premierul Marcel Ciolacu.

Ciolacu afirmă că „Guvernul României este dispus să facă toate eforturile, alături de toate instituţiile cu atribuţii în domeniu, pentru a menţine deschise relaţiile cu statele importatoare de animale româneşti, atât din Europa, cât mai ales din ţările arabe”.

„Măsurile convenite azi ne pot ajuta să depăşim acest obstacol fără să existe restricţii la exportul din ţara noastră! Ştiu ce efort urias înseamnă creşterea animalelor şi preţuiesc enorm munca acestor oameni! De aceea, este important ca, împreună, să ne urmărim interesul comun. Dacă toţi crescătorii de anumale câştigă bani din acest export, câştigă de fapt România”, a mai transmis premierul.

Marcel Ciolacu nu a oferit detalii cu privire la soluţiile agreate împreună cu crescătorii de animale. 

La întâlnirea de la Palatul Victoria cu reprezentanţii fermierilor din sectorul ovine şi caprine au mai participat vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, şi preşedintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu.

×
Subiecte în articol: Marcel Ciolacu ciuma oilor oieri Pesta
Citește mai multe din Actualitate
» Vezi toate știrile din Actualitate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close