În Nomenclatorul ocupaţiilor din România a apărut o meserie nouă: ciobanul de munte. Cel care a avut ideea a fost un oier Bistriţa-Năsăud, care după ce a bătut pe la uşile miniştrilor, a reuşit să obţină toate semnăturile.
În Uniunea Europeană, ciobanii lucrează altfel. Mulg oile cu aparate şi au mare atenţie la igienă. Şi ai noştri vor fi învăţaţi, la şcoală, să facă la fel.
Ciobanii vor să meargă la şcoală, dar îşi pot închipui cam ce ar mai putea învăţa.
După 720 de ore de curs, ciobanii vor primi o diplomă.
Iar angajatorii străini abia îi aşteaptă. Nu le cer diplomă, nici măcar să ştie limba, ci doar să aibă experienţă.
Cel puţin 40% dintre cei înregistraţi oficial vor să lucreze afară. Adică peste 170.000 de ciobani, dintre cei 440.000 aflaţi, anul trecut, în evidenţele federaţiei crescătorilor de ovine.