Pe Transalpina, una din cele mai spectaculoase şosele ale României, turiştii se simt la înălţime. Ciobanii şi-au transformat stânele în unităţi de cazare. Sunt în stare să îşi dea şi cojocul de pe ei, ca oaspeţii să se simtă bine. Dar cel mai bine se simt când sunt poftiţi la masa plină cu tocană de oaie, brânză proaspătă şi mămăliguţă. Ca la cioban acasă.
Transalpina nu e o şosea, pur şi simplu. Nu e doar un drum de poveste care şerpuieşte la înălţimi ameţitoare împărţind privelişti spectaculoase cu generozitate.
Este şi calea spre o recepţie inedită. Nu a ridicat nimeni hoteluri aici. Nu s-au deschis lanţuri de restaurante. Dar bacii sunt la dispoziţia dumneavoastră. Îşi dau şi cojocul de pe ei, dacă e nevoie pentru o poză.
Aşa sunt întâmpinaţi turiştii, la peste două mii de metri înălţime. În cântec de fluier. Şi cu focul aprins, sub tuci.
Tocana din carne de oaie aproape gata. Mai trebuie puţin forţă.
Au început să se adune şi turiştii. Profesorul Ploaie iubeşte şoseaua cea mai apropiată de nori din România.
Tânărul Puşcaşu a urcat până la stână cu motocicleta. Câteva clipe mai târziu, l-am găsit la masă.
Oficial, Transalpina urmează să se deschidă peste câteva săptămâni. Când stâna ar putea să devină ceva mai aglomerată.
Sursă: OBSERVATOR